Zelensky, NATO'ya katılmaktan vazgeçti, bir ulusun 'dizlerinin üzerinde bir şey dilenmesi'ne liderlik etmek istemediğini söyledi

Volodymyr Zelensky, Rusya'nın Batı yanlısı komşusunu işgal etmesinin bir nedeni olarak gösterdiği hassas bir konu olan Ukrayna'nın artık NATO üyeliği istemeyeceğini duyurdu.

10 Mart 2022 11:00 Gündem
Zelensky, NATO'ya katılmaktan vazgeçti, bir ulusun 'dizlerinin üzerinde bir şey dilenmesi'ne liderlik etmek istemediğini söyledi

Zelensky ayrıca, Putin'in 24 Şubat'taki işgalden hemen önce bağımsız olarak tanıdığı Rusya yanlısı iki ayrı bölgenin statüsü konusunda "uzlaşmaya" açık olduğunu söyledi.

Pazartesi gecesi ABC News'de yayınlanan bir röportajda Zelensky, "NATO'nun Ukrayna'yı kabul etmeye hazır olmadığını anladıktan uzun zaman önce bu soruyla ilgili sakinleştim." dedi.

Başkan, "İttifak tartışmalı şeylerden ve Rusya ile karşı karşıya gelmekten korkuyor" dedi.

NATO üyeliğiyle ilgili olarak Zelensky, "dizlerinin üzerinde bir şey için yalvaran bir ülkenin" başkanı olmak istemediğini söyledi.

Rusya, komşu Ukrayna'nın Soğuk Savaş'ın başlangıcında Avrupa'yı Sovyetler Birliği'nden korumak için kurulan transatlantik ittifak olan NATO'ya katılmasına karşı çıkıyor.

Kremlin, ittifakın son yıllarda eski Sovyet bloğu ülkelerine genişlemesinden çileden çıktı.

NATO'nun genişlemesi ve bu yeni Batılı müttefiklerin kapılarının eşiğindeki askeri duruşu Rusya tarafından bir tehdit olarak görülüyor.

Putin, Ukrayna'nın işgalini başlatarak dünyayı şoke etmeden kısa bir süre önce Kiev ile 2014'ten beri savaş halinde olan doğu Ukrayna'daki Donetsk ve Lugansk'ı bağımsız "cumhuriyetler" olarak tanıdı.

Şimdi Putin, Ukrayna'nın onları da egemen ve bağımsız olarak tanımasını istiyor.

Rusya'nın talepleri sorulduğunda Zelensky, diyaloğa açık olduğunu söyledi.

"Güvenlik garantilerinden bahsediyorum" dedi.

Bu iki bölgenin "bu sözde cumhuriyetler olan Rusya'dan başka kimse tarafından tanınmadığını" söyledi. Ancak bu bölgelerin nasıl yaşayacağına dair bir uzlaşmayı tartışabilir ve bulabiliriz" dedi.

Zelensky, "Benim için önemli olan, bu bölgelerde Ukrayna'nın bir parçası olmak isteyen insanların nasıl yaşayacakları, Ukrayna'da kim onları içeri almak istediğini söyleyecek" dedi.

Başkan, "Yani soru, onları tanımaktan daha zor" dedi.

"Bu başka bir ültimatom ve ültimatomlara hazır değiliz. Yapılması gereken, oksijensiz bilgi balonunda yaşamak yerine Başkan Putin'in konuşmaya başlaması, diyaloğu başlatması."

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet