Yeni Bir Çalışma Raporuna Göre Kurumsal İklim Vaatleri Göründüğünden Daha Zayıf

Dünyanın en büyük şirketlerinin çoğu, önümüzdeki on yıllarda sera gazı emisyonlarının etkisini büyük ölçüde azaltma taahhütlerini yerine getirmek için yeterince önemli adımlar atmakta başarısız oluyor.

16 Şubat 2022 11:00 Gündem
Yeni Bir Çalışma Raporuna Göre Kurumsal İklim Vaatleri Göründüğünden Daha Zayıf

Küresel ısınmayla mücadele için çalışan bir çevre örgütü olan NewClimate Institute tarafından hazırlanan yeni bir raporun sonucu bu. 25 şirketin eylemlerini inceleyen araştırmacıları, birçoğunun çevresel hedeflerini nispeten anlamsız hale getiren muhasebe uygulamalarını kullanarak veya işletmelerinin önemli kısımlarını hesaplamalarında hariç tutarak tüketicileri yanılttığı sonucuna vardı.

Şirketler, 2030'dan 2050'ye kadar kendi kendilerine empoze edilen dönemler boyunca karbon yakalayan ormanlar dikmek gibi tekniklerle emisyonlarını azaltmayı veya emisyonlarını dengelemeyi taahhüt ettiler.

Yazarlar, cesur iklim vaatlerinde bulunan ve büyüklükleri nedeniyle özellikle etkili olarak görülen Amazon ve Walmart da dahil olmak üzere kurumsal devleri incelemeyi seçtiler. Son yıllarda, büyük şirketler karbon ayak izlerini önemli ölçüde azaltma taahhüdünü giderek daha fazla benimsedi - birçok müşterisi, çalışanı ve yatırımcısı için önemi artan bir öncelik.

NewClimate Institute, birçok şirketin net sıfır emisyona ulaşma taahhüdünde bulunmasına rağmen, inceledikleri 25 şirketin toplu olarak emisyonları yaklaşık %40 oranında azaltmayı taahhüt ettiği sonucuna vardı. sıfır veya karbon nötr taahhütler.

Çalışmanın baş yazarlarından biri olan NewClimate Enstitüsü'nden Thomas Day, "Şirketlerin iddialarının genel bütünlüğü karşısında açıkçası şaşırdık ve hayal kırıklığına uğradık" dedi. "Hırslı görünen manşetleri, çoğu zaman gerçek bir özden yoksun olduğunu iddia ediyor, bu da hem tüketicileri hem de stratejik yönlerine rehberlik eden düzenleyicileri yanıltabiliyor. Nispeten iyi performans gösteren şirketler bile eylemlerini abartıyor."

Raporda, araştırmacıların incelediği 25 şirketten 24'ünün, sorunlarla dolu karbon denkleştirmelerine çok fazla güvendiği belirtildi. Bunun nedeni, karbon denkleştirmelerinin genellikle yeniden ağaçlandırma projeleri gibi karbon giderme girişimlerine dayanmasıdır. Bu projeler karbonu emer, ancak ideal çözümler değildir çünkü ormanlar orman yangınları tarafından yerle bir edilebilir veya yok edilebilir ve karbonu havaya yeniden salabilir.

Raporda, şirketlerin çoğunun emisyon azaltma önlemlerinin ölçeği ve potansiyel etkisi hakkında belirsiz bilgiler sunduğu veya yenilenebilir enerji kullanımlarını abartmış olabileceği belirtildi.

Rapor, Amazon'un 2040 yılına kadar net sıfır karbon hedefi olarak adlandırıldı. Amazon'un amacının yalnızca karbondioksit emisyonlarına mı yoksa tüm sera gazlarına mı atıfta bulunduğu belirsiz olduğunu söyledi. Raporda ayrıca, Amazon'un doğaya dayalı çözümlere dayanan karbon denkleştirme kredileri satın almak yerine kendi emisyonlarını ne ölçüde azaltmayı planladığının net olmadığı belirtildi.

Buna cevaben Amazon, doğa temelli çözümlere yaptığı yatırımlar konusunda şeffaf olduğunu ve net sıfır hedeflerinin denkleştirmelere dayandığına itiraz ettiğini söyledi. Şirket, 2030'daki orijinal hedefinden beş yıl önce, 2025 yılına kadar operasyonlarını %100 yenilenebilir enerjiyle güçlendirme yolunda olduğunu söyledi. Ayrıca, 2030 yılına kadar 100.000 elektrikli dağıtım aracının devreye alınması dahil olmak üzere diğer girişimleri vurguladı.

Yanıltıcı bir hedefe örnek olarak rapor, CVS Health'in 2030 emisyon hedefine çok az çabayla ulaşabileceğini, çünkü bu hedefi olağanüstü yüksek emisyonları içeren bir temel yılla karşılaştırdığını söyledi.

Bir CVS sözcüsü, şirketin 2018'in sonlarında Aetna ile birleşmesinden sonra 2019'un şirketin yeni birleşik varlık için temel olarak kullanabileceği ilk tam veri yılı olduğunu söyledi.

Şirket, "2030 yılına kadar, enerji tüketimimizi ve kağıt ve plastik kullanımımızı azaltmak da dahil olmak üzere çevresel etkimizi %50'den fazla azaltmayı planlıyoruz" dedi.

NewClimate raporunda, en düşük notlara sahip şirketler arasında yer alan Nestle'nin, işinin yalnızca bir bölümünü kapsayan emisyon azaltma planlarına sahip olduğu ve net sıfır hedeflerinin karbon denkleştirmelerine dayandığı belirtildi. Şirket ayrıca, takip ettiği yenilenebilir elektrik kaynakları hakkında çok az ayrıntı verdi.

Nestle, emisyon azaltma hedeflerinin tüm faaliyetlerini kapsadığını, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını %50 azalttığını ve fabrikalarının ve ofislerinin yenilenebilir elektriğe geçtiğini söyledi.

NewClimate raporunda hiçbir rolü olmayan Michigan Üniversitesi çevre ve sürdürülebilirlik okulunun dekanı Jonathan Overpeck şunları söyledi: "Çok fazla şirket anlamlı dekarbonizasyon söz konusu olduğunda yetersiz kalıyor. bunları karşılamak genellikle iklim değişikliğini durdurmada başarı için gerekenden çok daha az zorlayıcıdır."

Diğer bazı dış uzmanlar, NewClimate raporunun karbon denkleştirmeleri için çok kritik olduğunu öne sürdüler.

Stanford Üniversitesi'ndeki Stanford Woods Çevre Enstitüsü müdürü Christopher Field, "Uzun ömürlü, ancak bunlar gerçek ve önemli olabilir. Dengeleri içermeyen karbonsuzlaştırma yollarına çok fazla vurgu yapılması, genel ilerlemeyi yavaşlatacak ve maliyetleri artıracaktır" dedi. "

Rapor, şirketlerin iyi durumda olduğunu söylediği bazı şeyleri not etti. Denizcilik şirketi Maersk, endüstrisinin emisyonları azaltmada karşılaştığı zorluklara rağmen en iyi puanları aldı. Yazarlar, Maersk'in alternatif yakıtlar peşinde olduğunu ve e-metanol için bir fabrika kurmak için yenilenebilir bir enerji şirketi ile ortaklık kurduğunu belirtti. Maersk, yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Raporda, 15'i olmak üzere incelenen şirketlerin çoğu, doğrudan şirket tarafından veya elektrik kullanılarak salınan emisyonlar olan "Kapsam 1" ve "Kapsam 2" emisyonlarını azaltma planlarını ana hatlarıyla belirtti. Ancak bu şirketler "Kapsam 3" emisyonlarını ele almadılar; bunlar, ürünlerini kullanan tedarikçiler veya müşteriler tarafından salınan emisyonları içerir. Grup, kapsam 3 emisyonlarının, incelenen 25 şirket için tüm emisyonların ortalama %87'sini oluşturduğunu söyledi.

Rapor, 2040 yılına kadar net-sıfır olmayı taahhüt eden Walmart'ı, operasyonel emisyonlarını ofset kullanmadan sıfıra indirmeyi taahhüt ederek ve %100 yenilenebilir enerji kullanımını içeren bu azalmalar için kısa vadeli hedefler belirleyerek iyi uygulamaları takip ettiği için övdü. 2035. Ancak Walmart, Kapsam 3 emisyonlarını dahil etmemekle suçlandı. Raporda, Walmart'ın ürün tedarikçilerine emisyonları azaltma konusunda rehberlik eden gönüllü bir programı olduğu ve tedarikçilerinin yaklaşık dörtte birinin katıldığı belirtildi.

Walmart, bir milyar metrik ton Kapsam 3 emisyonunu azaltmak veya önlemek için bir hedefi olduğunu ve ilerlemesini açıkça rapor ettiğini söyledi.

Rapor, şirketlerin Kapsam 3 emisyonlarını azaltmak için daha fazla sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. İklim değişikliği risk yönetimi ve çevre davalarıyla ilgilenen bir avukat olan Maggie Peloso, özellikle daha küçük şirketlerle çalışırken bu emisyonları tedarik zincirlerinde takip etmenin zor olabileceğini söyledi.

Peloso, "Her zaman birini arayıp 'Hey, mağazalarıma gönderdiğiniz 100 kutu malzemeyi ürettiğinizde ve ben onları sattım, fabrikadan emisyonlarınızın ne olduğunu bilmek istiyorum' demek kadar kolay değil" dedi. .

NewClimate Institute'un sunduğu iyileştirme önerileri arasında, şirketlerin önümüzdeki beş ila 10 yıl için daha kısa vadeli emisyon azaltma hedeflerine odaklanması yer aldı. Ayrıca şirketlerin belirsiz net sıfır hedefleri yerine şeffaf muhasebe ile belirli emisyon azaltma hedefleri belirlemelerini önerdi.

MIT'de Küresel Değişim Bilimi ve Politikası Ortak Programı'nın eş-direktörü olarak görev yapan John Reilly, ulusal hükümetlerin belirledikleri hedeflere ulaşmak için politikalar ve düzenlemeler oluşturmalarının çok daha etkili olacağını öne sürdü. "Umutlu tarafta, belki de şirketler içinde, iddialı hedeflerine ulaşmak için kurallar, prosedürler ve stratejiler oluşturmak için devam eden çabalar var" dedi.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet