Yemen'in Husi isyancıları, Cidde'de büyük bir yangın çıkarken petrol tesisi saldırısını üstlendi

Husi askeri sözcüsü Yahya Sarea Cuma günü yaptığı açıklamada, Yemenli Husilerin Cidde'deki bir Suudi Aramco petrol tesisine bir drone ve füze saldırısı dalgasının bir parçası olarak saldırdığını ve şehirdeki Formula 1 mekanının yakınında büyük bir duman bulutu görüldüğünü söyledi.

26 Mart 2022 22:00 Gündem
Yemen'in Husi isyancıları, Cidde'de büyük bir yangın çıkarken petrol tesisi saldırısını üstlendi

İran destekli Husi isyancılar, "Cidde'de (ve) Riyad'da hayati tesisler" de dahil olmak üzere bir açıklamada, "İHA'lar ve balistik füzelerle birkaç saldırı gerçekleştirdik" dedi.

Saldırılar, Suudi Arabistan'ın Eylül 2014'te Yemen'in başkenti Sana'yı ele geçiren İran destekli Husilere karşı savaşan bir koalisyona liderlik etmesiyle gerçekleşti.

2015 yılında Yemen'de savaşa giren krallık, çok sayıda sivili öldüren hava saldırılarıyla uluslararası eleştirildi.

Kuzey Cidde Toplu Fabrikası, Mekke'ye giden Müslüman hacılar için çok önemli bir merkez olan şehrin uluslararası havalimanının hemen güneydoğusunda yer almaktadır. Yangınla ilgili çevrimiçi olarak yayınlanan videolar, tesisin etrafındaki bilinen coğrafi özelliklere karşılık geldi.

Cidde'deki ikinci Suudi Arabistan Grand Prix'si Pazar günü yapılacak, ancak bazıları krallığı hedef alan son saldırılarla ilgili endişelerini dile getirdi.

F1 yaptığı açıklamada, "Şu anda durum şu ki yetkililerden ne olduğu hakkında daha fazla bilgi bekliyoruz." dedi.

Ayrıca okuyun | Yemen'in İran bağlantılı Husi grubu, Suudi Arabistan'a yapılan insansız hava aracı saldırısını üstlendi

Suudi devlet televizyonu, Zahran kasabasında su depolarını hedef alan ve araçlara ve evlere zarar veren saldırıları kabul etti. Devlet televizyonu, başka bir saldırının Suudi Arabistan'ın güneybatısındaki Yemen sınırına yakın bir bölgede bir elektrik trafosunu hedef aldığını söyledi.

Devlet medyasının bildirdiğine göre, Suudi hava savunması ayrıca liman kenti Jazan'a fırlatılan bir balistik roketi de durdurdu ve imha etti ve bu durum bir elektrik dağıtım tesisinde "sınırlı" bir yangının çıkmasına neden oldu.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, bu haftanın başlarında, son üç hafta içinde yoğunlaşan Husi saldırılarının bir sonucu olarak küresel piyasalarda herhangi bir petrol arzı kesintisinden sorumlu olmayacağını söyledi.

Kuzey Cidde Dökme Fabrikası, krallığın ikinci en büyük şehri olan Cidde'de kullanılmak üzere dizel, benzin ve jet yakıtı depoluyor. Suudi Arabistan'ın tedarikinin dörtte birinden fazlasını oluşturuyor ve ayrıca bölgesel bir tuzdan arındırma tesisi işletmek için çok önemli olan yakıtı sağlıyor.

Husiler iki kez Kuzey Cidde tesisini seyir füzeleriyle hedef aldı. Bir saldırı Kasım 2020'de geldi. Son saldırı, Husilerin daha geniş bir barajının parçası olarak Pazar günü geldi.

Yemen savaşını inceleyen bir BM uzmanlar panelinin yakın tarihli bir raporuna göre, 2020 saldırısı sırasında hedeflenen 500.000 varil kapasiteli tank dizel yakıt taşıyordu. Son saldırıdan sonra onu tamir etmek Aramco'ya yaklaşık 1,5 milyon dolara mal oldu.

BM uzmanları, tesisi 2020 saldırısından sonra Husilerin kaçınması gereken "sivil bir hedef" olarak nitelendirdi.

Panel, “Tesis Suudi ordusuna petrol ürünleri tedarik ederken, çoğunlukla sivil müşterilere tedarik ediyor” dedi. "Tesis önemli bir süre hizmet dışı kalmış olsaydı, krallığın ekonomisi üzerindeki etkinin yanı sıra Batı bölgesi sakinlerinin refahı üzerindeki etkisi muhtemelen önemli olurdu."

ABD yakın zamanda Suudi Arabistan'a Husi saldırılarının ortasında krallığı ikmal etmek için önemli sayıda Patriot füzesavar önleme uçağı göndermesine rağmen, seyir füzeleri ve insansız hava araçlarına karşı savunmak zor olmaya devam ediyor.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet