Yargıç Emirleri Kanada-ABD Sınır Köprüsünde Ablukaya Son Verdi

Cuma günü bir yargıç, ABD-Kanada sınırındaki Büyükelçi Köprüsü'ndeki protestoculara, iki ülke arasındaki mal akışını kesintiye uğratan ve her iki taraftaki otomobil endüstrisini üretimi geri çekmeye zorlayan 5 günlük ablukayı sona erdirme emri verdi.

13 Şubat 2022 11:00 Gündem
Yargıç Emirleri Kanada-ABD Sınır Köprüsünde Ablukaya Son Verdi

Ülkenin COVID-19 kısıtlamalarına karşı bir tampon tampon protestosunda pikaplarını ve diğer araçlarını park eden ve Başbakan'a öfkeli bir şekilde park eden göstericileri kaldırmak için kolluk kuvvetlerinin ne zaman gönderileceği veya gönderileceği hemen belli değildi. Justin Trudeau ve Liberal hükümeti.

Ontario Yüksek Mahkemesi'nden Baş Yargıç Geoffrey Morawetz sanal bir duruşma sırasında kararın akşam 7'de yürürlüğe gireceğini söyledi. protestoculara ayrılmaları için zaman vermek.

Windsor polisi, sokakları kapatan herkesin tutuklanabileceği ve araçlarına el konulabileceği konusunda derhal uyardı.

Haber protestocular tarafından meydan okumayla karşılandı.

Büyükelçi Köprüsü'nde kimliği belirsiz bir kişi bir mikrofon aldı ve onlara hitap ederek son teslim tarihi geldiğinde kalmak mı yoksa ayrılmak mı istediklerini sordu. Alkışlar eşliğinde kalacaklarına karar verildi. "Tamam," dedi adam. "Dik duralım." Protestocular, Kanada milli marşını söyleyerek karşılık verdi.

Kalabalık daha sonra bayrak sallayarak ve sık sık “Özgürlük!” tezahüratlarıyla boyut ve yoğunluk olarak büyüdü. Bölgede daha fazla devriye arabası hareket etti ve polis, gece yarısı olağanüstü halin yürürlüğe gireceği uyarısında bulunan broşürler dağıttı.

Pazartesiden beri, çoğunlukla kamyonetlerdeki sürücüler Windsor'u Detroit'e bağlayan köprüyü doldurdu. Yüzlerce kamyoncu son iki hafta içinde Ottawa şehir merkezini felç etti; Cuma gecesi konser sahnesi bile kurdukları bir parti havası vardı.

Protestocular ayrıca Alberta ve Manitoba'daki diğer iki sınır geçişini de engelledi.

Hakimin kararı, Windsor şehrinin ve otomobil parçası üreticilerinin avukatlarının ablukanın şehir ve bölge için aşırı ekonomik zarara neden olduğunu iddia ettiği 4 1/2 saatlik bir mahkeme duruşmasının ardından geldi.

Bazıları kamyoncu olan protestocuların destekçileri, dağılma emrinin, geçimlerini engelleyen aşı şartlarını barışçıl bir şekilde protesto etme haklarını bozacağını savundu.

Karar, federal, eyalet ve yerel yetkililerin aynı anda farklı cephelerde çalışarak, üyeleri ABD'de sağ tarafından alkışlanan sözde Özgürlük Konvoyu ile arasındaki soğukluğu kırmaya çalıştıkları, hızlı gelişmelerin olduğu bir günde geldi. Fox News kişilikleri, Donald Trump ve Texas Senatörü Ted Cruz dahil.

Trudeau birkaç saat önce, "Bu yasa dışı faaliyet sona ermeli ve bitecek" diye uyardı.

"Seni duyduk. Şimdi eve gitme zamanı" diyen başbakan, ablukaları sona erdirmek için "her şeyin masada" olduğu konusunda uyardı.

Yine Cuma günü, Ontario Başbakanı Doug Ford olağanüstü hal ilan etti ve malların ve insanların serbest dolaşımına müdahale edenleri ağır cezalarla tehdit etti.

Ford, kritik altyapıyı engellemenin yasadışı olduğunu "berrak" hale getiren önlemleri acilen yürürlüğe koymak için Cumartesi günü eyalet kabinesini toplayacağını söyledi. İhlal edenler bir yıla kadar hapis ve en fazla 100.000 dolar para cezası ile karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

Ford, "Bu eylemlerin sonuçları olacak ve ağır olacak" dedi. "Bu, ulusumuz için çok önemli, çok önemli bir an."

Önlemler ayrıca, başbakanın ofisine göre "uymayan herkesin kişisel ve ticari lisanslarını almayı düşünmek" için ek yetki sağlayacak.

Trudeau, Ontario'nun kararını "sorumlu ve gerekli" olarak nitelendirdi ve ABD Başkanı Joe Biden ile bu konuda konuştuğunu söyledi.

Trudeau, "Protesto üzerindeki Amerikan ve aslında küresel etkileri tartıştık." Dedi. "ABD merkezli Ottawa'daki 911 telefon hatlarının su basmasını, ABD vatandaşlarının ablukadaki varlığını ve bu yasadışı faaliyeti finanse etmek için yabancı paranın etkisini konuştuk."

Trudeau, bazı bağış toplama platformlarında bağışların %50'sinin ABD'den geldiğini söyledi.

Kendisi ve Biden'ın "insanların ve ekonominin güvenliği için bu ablukaların devam edemeyeceği" konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Trudeau, protestocuların pandemi tarafından hayal kırıklığına uğradığını anladığını, ancak "bu ablukaların sıradan ailelere, otomobil montaj işçilerine, çiftçilere, kamyonculara ve mavi yakalı Kanadalılara zarar verdiğini" söyledi.

Protestolar, General Motors, Ford, Toyota ve Honda'yı fabrikaları kapatmaya veya vardiyaları iptal etmeye zorlayan otomobil parçası sıkıntısına neden oldu.

Yargıç kararı çıkmadan önce, Windsor'daki düzinelerce protestocu, blok partisi gibi hissettiren bir şekilde köprünün girişini engelledi. Göstericiler, müzik çalınırken ve yiyecek dağıtılırken, bazıları hokey sopalarının ucunda işaretler ve Kanada bayrakları taşıyarak ortalıkta dolaştı. Çocuklar için trambolin kuruldu.

Bu hafta her gün protesto gösterileri yapan 32 yaşındaki Windsor sakini Troy Holman, hükümetin eşinin küçük işletmesine zarar verdiğini söylediği COVID-19 kısıtlamalarını aştığına inandığını söyledi.

"Maalesef burada olmak zorundayız çünkü hükümetin dikkatini çekecek olan şey bu" dedi.

Pankartlarda “Özgürlük Esastır”, “Zorunlu Aşılara Hayır Deyin” ve “Son Talimatlar” yazıyor.

“Özgürlükten yanayız. Leamington, Ontario'dan 40 yaşındaki protestocu Karen Driedger, "Vücutlarına enjekte ettikleri şeyin herkesin kişisel kararı olması gerektiğine inanıyoruz" dedi. "Bu kadarı yeter diyoruz. Normale dönüp hayatımızı yeniden yaşamamız gerekiyor."

Hükümetin çeşitli düzeylerindeki yetkililer, görünüşe göre yerel polisin insan gücü eksikliğini, Kanada'nın ifade özgürlüğüne olan saygısını ve şiddet korkularını yansıtarak protestocuları ülke çapında zorla uzaklaştırmakta tereddüt ettiler. Windsor Belediye Başkanı Drew Dilkens bu hafta başlarında bazı kamyoncuların “ölmeye istekli” olduğu konusunda uyardı.

Ancak köprünün yeniden açılmasına yönelik siyasi baskı, ekonomik zararla birlikte artıyor gibi görünüyor.

Ambassador Köprüsü, iki ülke arasındaki tüm ticaretin %25'ini taşıyan en işlek ABD-Kanada sınır kapısıdır. Bu açmaz, otomobil endüstrisinin zaten pandemi kaynaklı bilgisayar çipi kıtlığı ve diğer tedarik zinciri kesintileri karşısında üretimi sürdürmekte zorlandığı bir zamanda geliyor.

Toronto Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Nelson Wiseman, "Amerikalı yasa koyucular çıldırıyor ve haklı olarak da öyle" dedi. Beyaz Saray, Trudeau'ya daha kararlı davranması için baskı yapıyor" dedi.

Yetkililerin sertleşmeye hazır olabileceğine dair işaretlerin ortasında, Windsor ve Ottawa'daki polis, federal polis gücü olan Kanada Kraliyet Atlı Polisi'nden takviye bekliyordu.

Ottawa belediye başkanı, başkentin gücü için mevcut insan gücünü neredeyse iki katına çıkarabilecek 1.800 ek subay istedi.

Protestolar Kanada dışına da yayıldı. Pandemi kısıtlamalarına kızan göstericiler, polis yasağına rağmen Fransız başkentini ablukaya almak amacıyla Cuma günü dağınık karavan, araba ve kamyon konvoylarında Paris'e doğru sürdü.

Ve yerel ve eyalet kolluk kuvvetlerine yönelik bir bültende, ABD İç Güvenlik Bakanlığı, kamyon protestolarının ABD'deki çalışmalarda olabileceği konusunda uyardı. Ajans, protestoların bu hafta sonu gibi erken bir tarihte Güney Kaliforniya'da başlayabileceğini ve Mart ayında Birlik Devleti adresinde Washington'a yayılabileceğini söyledi.

Kanadalı protestocular kamyon şoförleri için aşı zorunluluklarını ve diğer COVID-19 kısıtlamalarını reddederken, maske kuralları ve restoranlara ve tiyatrolara girmek için aşı pasaportları gibi ülkenin enfeksiyon önlemlerinin çoğu, omikron dalgalanması azaldıkça zaten düşüyor.

Kanada'da pandemi kısıtlamaları ABD'dekinden çok daha katıydı, ancak Kanadalılar onları büyük ölçüde destekledi. Kanadalıların büyük çoğunluğu aşılanmıştır ve COVID-19 ölüm oranı Amerika Birleşik Devletleri'nin üçte biri kadardır.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet