Ülkeler Rusya-Ukrayna savaşından turizmi vurmaya hazırlanıyor

Türk Rivierası'nın kalbindeki esnaf, COVID-19 pandemisine iki yıl kaybettikten sonra, bu yıl işletmelerinin ayakta kalmasına yardımcı olacak güçlü bir turizm sezonu geçirmeyi ummuştu. Ancak Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı onların moralini hızla bozuyor.

25 Mart 2022 23:00 Gündem
Ülkeler Rusya-Ukrayna savaşından turizmi vurmaya hazırlanıyor

Devrim Akçay, Antalya'nın Akdeniz kıyısındaki tatil beldesi Belek'teki giyim mağazasının önünde yaptığı açıklamada, ekmeğimizi turizmden kazanmaya çalışıyoruz, ancak savaşın bu (turizm) sezonunu da bitirmiş gibi göründüğünü söyledi.

Hiçbir yerde, savaşın kaybedilen turizminin yalnızca bir dalgalanma etkisinin tehdidi, parıldayan plajlar ve arkeolojik alanlarla dolu bir bölge olan ve Almanya ile birlikte Rusya ve Ukrayna'dan gelen ziyaretçilerin turizm gelirine en fazla katkıda bulunanları oluşturduğu Antalya'daki kadar güçlü değildir.

Türkiye'den Tayland'a, Mısır'dan Küba'ya kadar ülkeler, seyahat sektörleri pandemiden toparlanmaya çalışırken, Rus ve Ukraynalı ziyaretçilerin kaybına hazırlanıyor. Turist bağımlı birçok ekonomi de artan enflasyon ve diğer sıkıntılarla mücadele ederken, otel çalışanları, rehberler ve iki savaşan ülkeden ziyaretçilere hizmet eden diğerleri daha fazla acı bekliyor.

Yakın zamana kadar başta Ruslar olmak üzere önemli sayıda turist çeken Küba tatil beldesi Varadero'nun turkuaz suları ve beyaz kumlu plajları artık neredeyse boş.

Geçen yıl 146.000'den fazla Küba ziyaretçisinin neredeyse üçte birini Ruslar oluşturdu ve bazıları onları pandemi ve eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından uygulanan daha sıkı yaptırımlardan rahatsız olan bir sektöre oksijen sağlamanın yolu olarak gördü.

Kübalı ekonomist ve turizm uzmanı Jos Luis Perell Cabrera, "Artık Rus turizmi olmadan da geçinmek zorundayız" dedi.
Rusya Tur Operatörleri Birliği, Ukrayna'da savaş patlak verdiğinde adada 6.000 ila 8.000 Rus turistin olduğunu tahmin ediyor. Mart başında Varadero'dan onları eve getirmek için birkaç uçuş yapıldı.

Rus-Kübalı tur operatörü ve adadaki rehber Natasha Strelkova, bu pazarı kaybetmenin Küba için büyük bir darbe olduğunu söyledi.

Hükümet tarafından işletilen Turizm Geliştirme Otoritesi eski başkanı Hisham el-Demiry, Atlantik genelinde Ruslar ve Ukraynalıların her yıl Mısır'ın turistlerinin %35'ini temsil edebileceğini söyledi.

Savaşın getirdiği ekonomik krizin genel olarak daha az misafir anlamına geleceğinden endişe ediyor.

Bu çok büyük bir etki, bir domino etkisi. ... Savaşın insanların önceliklerini değiştirdiğini ve çok hassas bir sektör olan turizmin ilk kurban olacağını söyledi.

Hurgada'da dört yıldızlı bir otelde resepsiyon müdürü olan Rania Ali, savaştan önce %75'in üzerinde dolu olduklarını, şimdi ise sadece %35 olduğumuzu söyledi. Ruslar, ülkenin uluslararası turistlere yeniden açılmaya başladığı geçen yılın sonlarına kadar Tayland'a gelen ilk 10 ziyaretçi grubu arasındaydı. Rusya, charter uçuşlarını nispeten erken ve kış aylarında yeniden başlattı, Tayland'ın ılık sıcaklıkları onu oldukça arzu edilen bir destinasyon haline getirdi ve halkının Tayland'ın karşılamaya başladığı mütevazı sayılar arasında en iyi ziyaretçiler haline gelmesine yardımcı oldu.

Uluslararası Turizm Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Chattan Kunjira Na Ayudhya, Rusların genellikle ziyaret ettiği Kasım-Mart sezonunun sona erdiğini ve rublenin değerindeki düşüşün Tayland'a ve başka herhangi bir yere seyahat etmeyi artık çok daha maliyetli hale getirdiğini söyledi. Tayland Otoritesi.

Bu muhtemelen Rus turistlerin kendilerine her şey dahil paketleri daha iyi fiyatlarla sunan destinasyonlara kaymasına yol açacağını söyledi.

Türkiye'de yetkililer, pandemi kısıtlamalarının hafifletilmesiyle turizmin, 7 milyonu Rus ve 1,6 milyonu Ukraynalı olmak üzere yaklaşık 52 milyon ziyaretçinin 34 milyar dolar gelir getirdiği 2019'daki rakamları tekrarlayabileceğini veya aşabileceğini umuyorlardı. Toplam ziyaretçi sayısı 2020'de 15 milyona düştü, ancak geçen yıl yaklaşık 29 milyona yükseldi.

Uzmanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomiyi açmanın ve bu yıl büyük bir büyüme sağlamanın gelecek yıl yeniden seçilmesine yardımcı olabileceğini stratejisini belirlediğini söylüyor. Döviz krizi ve enflasyonun %54'ü aşan bir ülke için bu, tüketicilerin temel malları bile satın almasını zorlaştıran zor bir sipariş.

Washington Yakın Doğu Politikası Enstitüsü Türkiye analisti Soner Çağaptay, bunun gerçekleşmesi için Türkiye'nin Rusya ile sağlam turizm ve ticaret bağlarının engellenmemesi gerektiğini söyledi.

Savaştan önceki beklenti belki 10,15 milyon Rus'un bu yaz Türkiye'yi ziyaret etmesiydi ve bu yaz 10 milyar dolar harcayacak, Türkiye'nin can çekişen ekonomisi için bir silah."

Tarım üreticisi ve ihracatçısı Nevzat Akcan, Aksu ilçesindeki seralarda yetiştirdiği kırmızı dolmalık biberleri sadece Rusya ve Ukrayna pazarlarına gönderemeyeceğinden endişe ediyor.

Rusya'ya karşı yaptırımlara katılırsak Tanrı bizi korusun. Bu Türk tarımı için bir felaket olur. Mahvoluruz, biteriz” dedi Akcan. Bunu düşünmek bile istemiyorum. Hem Rusya hem de Ukrayna ile yakın ilişkiler geliştiren NATO üyesi Türkiye, bu ilişkileri dengelemeye çalışıyor ve kendisini bir ülke olarak konumlandırıyor. tarafsız taraf arabuluculuk yapmaya çalışıyor Türkiye, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri harekatını kabul edilemez olarak eleştirirken, her iki tarafta da pes etmeyeceğini söyledi.

Antalya bölgesi, Rusya'nın 2015 yılında Türk ordusunun bir Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından bazı tarımsal ürünlerin ithalatını yasaklayarak ve buradaki charter seferlerini durdurarak Türkiye ekonomisine ciddi bir darbe verdiği 2016 yılının hatırası ile dolu.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, tarımın savaşın etkilerinden şimdiden zarar görmeye başladığını söyledi.

Ukrayna pazarı kapatıldı. Çetin, Ukrayna'ya artık taze meyve veya sebze gitmediğini söyledi.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet