Ukrayna'daki savaş, Rusya'nın Avrupa'ya gaz arzını etkiliyor mu?

Batı'nın Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak Rusya'ya uyguladığı kademeli yaptırımlara rağmen, şu ana kadar bir şey etkilenmedi - Rus gazının Avrupa'ya akışı ve bunun için ödenecek fonlar.

09 Mart 2022 22:00 Gündem
Ukrayna'daki savaş, Rusya'nın Avrupa'ya gaz arzını etkiliyor mu?

Avrupa, ihtiyaçlarının yaklaşık %40'ını karşılayan Rus gazına büyük ölçüde bağımlı durumda ve şimdi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bunu yaptırımlara misilleme yapmak için kullanabileceğinden endişe ediyor. Ancak Ukrayna ve diğer Doğu Avrupa ülkelerinden geçen boru hatları aracılığıyla gaz pompalayan Rusya, belki de şimdi her zamankinden daha fazla gelir gerektiriyor.

Ayrıca okuyun | Ukrayna'da, muhtemelen biyolojik silahlar için 30 biyolojik laboratuvar bulundu, Rus kuvvetleri talep etti

Bu karşılıklı bağımlılığın durumu nedir?

Savaş nedeniyle gaz arzında herhangi bir kesinti oldu mu?

Şimdiye kadar hayır. Almanya'daki Uniper ve RWE gibi alıcılara ve Baltık'taki tüccarlara göre Rusya, uzun vadeli sözleşmeleri yerine getirmek için Avrupa'ya gaz sağlıyor.

Ancak geçen yıldan bu yana Rusya, hiçbir alıcının ek hacimler istemediğini ve kendisinin fazla yedek gazı olmadığını söyleyerek yalnızca sözleşme miktarlarını teslim ediyor. Bu, fiyatların yükselmesine neden oldu, çünkü geçmişte Rusya genellikle ekstra tedarik sağlıyordu. Fiyatlar ayrıca, diğer büyük üreticilerin çok sıkı küresel piyasalar ve pandemiden kaynaklanan ekonomik toparlanma nedeniyle artan talep nedeniyle daha fazla gaz tedarik etmekte zorlanmaları nedeniyle yükseldi.

Ukrayna üzerinden Avrupa'ya akan Rus gazı nasıl savaştan etkilendi?

Hayır. Slovak gaz taşıma şirketi Eustream'in verilerine göre, Ukrayna üzerinden yaklaşık 800 millik bir yolculuktan sonra Slovakya sınırında teslim edilen Rus gazının hacimleri, aslında savaşın başlamasından bu yana arttı. Analistler, spot piyasada gaz fiyatlarının keskin bir şekilde artmasının, büyük ölçüde uzun vadeli sözleşmelerle satılan Rus gazını Avrupalı ​​alıcılar için daha çekici hale getirdiğini söylüyor.

Ukrayna bazı sınır ötesi gaz ticaretini yasakladı, ancak Rus gazının Avrupa'ya akışını kısıtlamayacağını söyledi. Bununla birlikte, ülkenin gaz boru hattı operatörü Ukrayna'nın Gaz TSO'suna göre, Ukrayna içinde, iç tüketime yönelik bazı ikincil dağıtım boru hatları, bombardıman ve hava saldırıları nedeniyle hasar gördü. Açıklamada, birkaç bölgeye tedariki durdurmak zorunda kaldığını ve yüz binlerce insanı gazsız bıraktığını söyledi.

Almanya dondurduğuna göre Nord Stream 2 Rus doğalgaz boru hattı projesine ne olacak?

Adliyeler, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un boru hattının sertifikasyonunu durdurma kararına geçen ay itiraz etmeye çalışabilecek olan Nord Stream 2'nin organizatörlerinin bir sonraki durağı olabilir. Proje, Rusya'dan Almanya'ya uzanan mevcut devasa denizaltı Nord Stream 1 gaz boru hattının teslimat kapasitesini iki katına çıkaracaktı. 11 milyar dolarlık Nord Stream 2 projesi, Rusya ve Almanya arasındaki aynı yol boyunca açık denizde çalışan bir kanaldır. Tamamlandı, ancak Almanya tarafından onaylanmadığı takdirde kullanılmadan kalması, Baltık Denizi'nde yavaş yavaş paslanması ve sahibi Rusya'nın enerji devi Gazprom ve omuz omuza verdiği beş Batılı enerji şirketi için bir kayba dönüşmesi mümkün. maliyetleri.

Projenin yeniden canlandırılması, ana sponsorları - Rus ve Alman hükümetleri - arasındaki güvenin yeniden inşa edilmesini gerektirecek - Alman yetkililerin Putin Kremlin'de kaldığı sürece olası olmadığını düşündükleri bir şey. Almanya Ekonomi Bakanlığı, boru hattının Alman enerji arzının güvenliğine katkıda bulunmak yerine tehlikeye attığı sonucuna varabilecek yeni bir değerlendirme üzerinde çalışıyor.

Nord Stream 1'den ne haber? Bu boru hattı projesi neden yaptırımların hedefi olmadı veya kapatılmadı?

On yıldan fazla bir süredir Rus gazını sağlayan Nord Stream 1, şu anda Almanya'nın gaz yaşam hattıdır. Rus gazının aslan payı ülkeye bu boru hattı üzerinden geliyor, bu yüzden onu durdurmak Alman ekonomisine ciddi bir darbe vuracak. Nord Stream 2 farklıydı çünkü henüz hizmette değildi ve şu ana kadar Almanya'nın ek gaz kaynaklarına ihtiyacı olmadı. Gazprom, Polonya ve Ukrayna üzerinden transit boru hatlarıyla uğraşmak yerine, Almanya'nın tüm gazını doğrudan Baltık Denizi altından tedarik etmek için Nord Stream 2'yi inşa etmek istediğini savundu. Ukrayna'yı defalarca gaz çalmakla suçladı, ancak Kiev bunu yalanladı.

Batılı ülkeler Rusya'ya yaptırım uyguladı. Rusya neden batıya gaz sevkiyatını keserek misilleme yapmadı?

Kremlin, Batı yaptırımlarına yanıt vereceğini söyledi, ancak nasıl olacağını söylemedi. Ancak, Rusya'yı çok ihtiyaç duyduğu gelirden mahrum bırakacağı ve Batılı ülkelerin kendilerini Rus gazından vazgeçirme hareketlerini hızlandıracağı için, gaz sevkiyatını kesmekte acil bir çıkarı yoktur. Onlarca yıldır Kremlin kendisini güvenilir bir gaz tedarikçisi olarak göstermeye çalıştı. Geçen yılın sonlarında, Belarus, Minsk'e yönelik Batı yaptırımlarına yanıt olarak topraklarından geçen boru hatlarını kesmekle tehdit ettiğinde, Moskova, Avrupalı ​​müşterilerine mevcut ve gelecekteki tüm teslimat taahhütlerini yerine getireceğine dair güvence vermek için acele etti.

Almanya bazı nükleer santrallerinin ömrünü uzatmayı düşünüyor mu?

Almanya'nın 2021'de brüt elektrik üretiminin %12'sini sağlayan kalan üç nükleer reaktörünün bu yıl kapatılması planlanıyor. Ülke, Japonya'nın 2011 Fukushima felaketinin ardından nükleer enerjiyi bırakmaya karar vermişti.

Ancak Almanya'nın ekonomi bakanı Robert Habeck geçtiğimiz günlerde kalan reaktörlerin daha uzun süre çalışmasına izin verme olasılığını ortaya koydu.

Teknik, yasal ve siyasi engeller çetin olacak ve nükleer güç Rus gazının yerini tamamen dolduramayacaktı. Nükleer santrallerin işletmesini genişletmek, Alman parlamentosunun Yeşiller partisinin muhalefetiyle karşılaşacak mevcut yasayı değiştirmesini gerektirecek.

İki Alman nükleer santral operatörü - E.ON ve RWE - Reuters'e santrallerinin yakıtının 2022'nin sonuna kadar tükeneceğini söyleyerek, onları 31 Aralık'tan sonra çalıştırma konusunda şüphelerini dile getirdiler. olasılığını incelemeye açıktır.

Bu arada Almanya, Rus olmayan sıvılaştırılmış doğal gaz veya LNG almak için terminallerin inşasını hızlandırmak ve kapatılması planlanan kömürle çalışan elektrik santrallerinin hizmet dışı bırakılmasını ertelemek de dahil olmak üzere Rus gazına olan bağımlılığını azaltmanın yollarını düşünüyor. . Son aylarda kömür kullanımını artırmıştır.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet