Ukrayna, Çernobil'den olası radyasyon sızıntısından bahsederek ateşkes çağrısında bulundu

Ukrayna Dışişleri Bakanı, kötü şöhretli Çernobil nükleer santralinden olası radyasyon sızıntısı konusunda ciddi bir uyarıda bulundu. Nükleer santraldeki güç kaynağının kesildiğini ve radyasyon sızıntısı nedeniyle "tüm Avrupa'nın" birkaç gün içinde tehlikede olabileceğini söyledi.

10 Mart 2022 22:00 Gündem
Ukrayna, Çernobil'den olası radyasyon sızıntısından bahsederek ateşkes çağrısında bulundu

Çernobil nükleer santrali 1986 yılında şimdiye kadarki en kötü nükleer felaketin yaşandığı yerdi. Sovyetlerin çöküşünden sonra Ukrayna sınırları içinde olmasına rağmen, tesis Ukrayna'nın devam eden işgali sırasında Rusların eline geçti.

"Çornobil Nükleer Santrali'ni besleyen tek elektrik şebekesi ve Rus ordusu tarafından işgal edilen tüm nükleer tesisleri hasar gördü. CNPP tüm elektrik arzını kaybetti. Uluslararası toplumu Rusya'dan acilen ateşi kesmesini ve onarım birimlerinin güç kaynağını eski haline getirmesine izin vermesini talep ediyorum." Ukrayna dışişleri bakanı Kuleba tweet attı.

Ayrıca, yedek dizel jeneratörlerin nükleer santrali yalnızca 48 saat daha fazla çalıştırma kapasitesine sahip olduğu konusunda uyardı. Yalnızca iki gün dayanacak şekilde tasarlanan jeneratörler, daha sonra "radyasyon sızıntılarını yakın" hale getirerek çalışmayı durduracak. Rus işgalini "tüm Avrupa'yı tehlikeye atan" "Putin'in barbar savaşı" olarak nitelendirdi.

Çernobil nükleer santralindeki elektrik kesintisi konusu, gelişmenin "kesintisiz güç kaynağı sağlama konusundaki temel güvenlik direğini ihlal ettiğini" söyleyen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından da ele alındı. Bununla birlikte, aynı tweet ayrıca "...bu durumda IAEA, güvenlik üzerinde kritik bir etki görmemektedir."

Bir sonraki tweet'te IAEA, elektrik kaynağına ihtiyaç duymadan tesiste etkili işitme gidermenin mümkün olduğunu söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA), #Chornobyl Nükleer Santrali'ndeki kullanılmış yakıt depolama havuzunun ısı yükünün ve soğutma suyunun hacminin, elektrik kaynağına ihtiyaç duymadan etkili bir ısı tahliyesi için yeterli olduğunu söylüyor.

Rus tarafından hemen bir yorum yapılmadı.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet