Türkiye’de Son 1 Yılda Yüzde 110 Akaryakıt Zammı Geldi!

Akaryakıt zammı dün ülkemizde Rusya-Ukrayna savaşından daha önemli bir konu olmayı başardı. Gelen yaklaşık %10’luk zam ile birlikte ülkemizde pompa fiyatları 17 TL’yi geçti. Bu da son dönemde ülkemizde pompaya yansıyan fiyat zamlarının ortaya çıkarılmasına neden oldu.

26 Şubat 2022 16:04 Gündem
Türkiye’de Son 1 Yılda Yüzde 110 Akaryakıt Zammı Geldi!

Ülkemizde yıllık enerji enflasyonu olarak %89’luk bir oran bulunuyor. Bu konuda AB ortalaması %27 olurken, ülkemiz bu yıllık enerji enflasyonu ile AB ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Türkiye son bir yıllık dönem içerisinde akaryakıta %110’luk bir zam yapılmasıyla dikkat çekiyor. Bu konuda herhangi bir ülkenin bize yakın olmadığı da görülüyor.

Enerji Zamlarında AB Birincisi Olduk

Hükümet her fırsattan enerji zamlarının vatandaşlara en az düzeyde yansıtıldığını yönünde açıklamıyor. Ancak yapılan araştırma bunun bu şekilde olmadığını gösteriyor. Enerji zamlarında Türkiye’nin ilk sırada olduğu Avrupa İstatistik Ofisi raporları ile ortaya çıkarıldı. AB genelinde Ocak 2022’de yıllık enerji enflasyonu %27 ile rekor bir düzeye ulaştığı açıklandı. Ancak ülkemiz neredeyse bu oranın üç katı olan %89,6’lık bir enerji enflasyonu ile Avrupa’nın kat kat üzerinde ublunuyor.

Son dönemde gaz ve petrol fiyatlarında artış tüm dünyada enerji fiyatlarının artmasına neden olmuştu. Bundan birçok ülke etkilenirken ülkemizde bu konuda etkilenen ülkeler arasında ilk sırada yer alması dikkat çekiyor.

Avrupa Birliğinde Zam Şampiyonu Belçika Oldu

Avrupa Birliği’ne kayıtlı ülkeler arasında yüzde 67’lik enerji zammı ile Belçika ilk sırada yer aldı. Bu konuda en düşük seviyede %11,9 ile Hırvatistan’ın yer alması dikkat çekti. Belçika’yı komşusu Hollanda %58,4’lik enerji zammı ile ikinci olarak takip etti. AB’nin en büyük ekonomisi durumunda ki Almanya’da bu enerji enflasyonu %20,6 seviyesinde kaldı.

Avrupa ülkeleri arasında akaryakıt zammında Türkiye %110,3’lük zam ile ilk sırada tek başına kaldı. Bu konuda ikinci sırada %35,4’lük zam ile Bulgaristan yer alması dikkat çekti.

Elektrik enflasyonunda %95 ile Avrupa’da, Hollanda’nın %110,8’lik elektrik enflasyonun ardından ikinci olmamızsa dikkat çekti. Gaz zammında %55 ile ilk 10 içerisinde dahi kalmamızsa dikkat çekiyor. Bu konuda %147,8 ile Belçika’nın ilk sırada yer aldığı görülüyor.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet