Tanzanya cumhurbaşkanı, serbest bırakılan muhalefet lideri 'güven inşa etme' sözü verdi

Tanzanya Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan ve muhalefet lideri Freeman Mbowe, sürpriz bir hamleyle Mbowe'un hapisten serbest bırakılmasından saatler sonra bir araya geldiklerinde çatlakları iyileştirme ve demokrasiyi destekleme sözü verdi.

05 Mart 2022 22:00 Gündem
Tanzanya cumhurbaşkanı, serbest bırakılan muhalefet lideri 'güven inşa etme' sözü verdi

Chadema partisinin başkanı Mbowe, destekçilerinin siyasi amaçlı olduğunu ve muhalefeti ezmeyi amaçladığını söylediği bir davada terör suçlamalarıyla yüzleşmek üzere geçen Temmuz ayında tutuklandı.

Savcılar Cuma günü aniden suçlamaları düşürdü ve bir Dar es Salaam mahkemesi Mbowe ve üç suç ortağını parmaklıklar ardında yedi ay sonra serbest bıraktı.

Hassan, ülkedeki siyasi ve medya özgürlüklerinin durumu hakkında yurtiçinde ve yurtdışında endişelere yol açan davayı düşürmesi için giderek daha fazla baskı altına girdi.

İkilinin görüşmesinden sonra Cuma günü geç saatlerde cumhurbaşkanlığı ofisi yaptığı açıklamada, "Güven ve karşılıklı saygı yoluyla ulusu inşa etmek için işbirliği yapma gereğini vurguladı" dedi.

Hassan, Mbowe'u "akrabamız" olarak nitelendirerek, "Bu ülkenin hepimiz için olduğu konusunda fikir birliğine vardık" dedi.

Mbowe, cumhurbaşkanına "endişesi" için teşekkür etti ve şunları ekledi: "Doğru siyasetle ilerlemek ve hükümetin görevlerini güzel bir şekilde yapmasına yardımcı olmak için aramızda güven inşa etmeye ve demokrasiyi sağlamaya karar verdik."

Hassan, uzlaşmaz liderlik tarzı nedeniyle "Bulldozer" lakaplı selefi John Magufuli'nin ani ölümünün ardından geçen yıl Mart ayında iktidara geldiğinden beri, Hassan, onun bazı politikalarından kopmaya çalıştı.

Demokrasiyi ve temel özgürlükleri savunma sözü vererek muhalefete ulaştı ve Magufuli kapsamında yasaklanan medya kuruluşlarını yeniden açtı.

Ancak Mbowe'un diğer bazı üst düzey parti yetkilileriyle birlikte anayasal reformları talep etmek için halka açık bir forum düzenlemelerinden birkaç saat önce tutuklanması, onun Magufuli'nin yönetimi hakkında sayfayı çevireceği umutlarını söndürdü.

Ancak son zamanlarda hükümet muhalefete uzlaştırıcı önerilerde bulundu.

Hassan, Şubat ayında Brüksel'de Chadema'nın 2020 başkanlık seçimlerinde partisinin adayı olan ancak 2017'de hayatına kasteden bir teşebbüsün ardından Belçika'da sürgünde yaşayan başkan yardımcısı Tundu Lissu ile bir araya geldi.

Yine geçen ay hükümet, Mbowe'un sahibi olduğu Daima da dahil olmak üzere dört Swahili dilinde yayın yapan gazeteye Magufuli döneminden kalma bir yasağı kaldırdı.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet