Sri Lanka Enflasyonu Kriz Kötüleştikçe Rekor Seviyeye Ulaştı

Sri Lanka'nın enflasyonu, üst üste dördüncü ay rekor seviyeye ulaştı, resmi veriler Salı günü, felç edici bir döviz kıtlığının yol açtığı ekonomik krizin kötüleşmesini gösterdi.

22 Şubat 2022 23:00 Gündem
Sri Lanka Enflasyonu Kriz Kötüleştikçe Rekor Seviyeye Ulaştı

Ulusal Tüketici Fiyat Endeksi (NCPI) Ocak ayında bir önceki yıla göre yüzde 16.8 arttı, art arda dördüncü rekor artış ve Ekim ayındaki yüzde 8.3 rakamının iki katından fazla arttı.

Rekor seviyeler, Güney Asya adasının gıda, yakıt ve ilaç da dahil olmak üzere temel ithalatı finanse etmek için dolar bulmakta zorlanmasıyla geldi.

Enerji bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, krediyle akaryakıt satın almakta zorlandığını ve birçok pompa istasyonunda kıtlık olduğunu, bunun kuyruklara yol açtığını ve bazılarının kapanmaya zorlandığını bildirdi.

Bakanlık, devlete ait ana petrol şirketi Ceylon Petroleum Corporation'ın 3,5 milyar ABD Doları (4,7 milyar ABD Doları) tutarında ödenmemiş borçla karşı karşıya olduğunu ve artık yeni ticari krediler sağlayamadığını söyledi.

Yetkililer, ana petrol şirketinin önümüzdeki aylarda petrol tedarik etmek için Hindistan hükümetinden önerilen 500 milyon ABD Doları tutarında bir kredi limiti üzerinde bankacılık yaptığını söyledi.

Hükümetin çok ihtiyaç duyulan geliri artırma planlarına bir başka darbe olarak, Yüksek Mahkeme Salı günü bu yıl ek 50 milyar rupi (331 milyon ABD Doları) hedefleyen yeni bir vergi yasasını iptal etti.

Mahkeme, maliye bakanına vergilendirilecek oranları ve sektörleri belirleme yetkisi verecek olan Özel Mal ve Hizmet Vergisinin, Parlamentonun mali yetkisini ihlal ettiğine karar verdi.

Sri Lanka'nın Kabinesi, Uluslararası Para Fonu'ndan bir kurtarma arayışı konusunda bölünmüş durumdayken, muhalefet, döviz sıkıntısının üstesinden gelmek için ülkenin 35 milyar ABD doları tutarındaki dış borcunun yeniden yapılandırılması çağrısında bulundu.

Kötüleşen ekonomik kriz, süpermarketlerin tüketicilere satılan pirinç, süt tozu, şeker, mercimek ve konserve balık miktarını kısıtlayarak gıda tayınlamasına yol açtı.

Birçok pompa istasyonu, illerdeki sürücülere verilen yakıtı da karneye bağladı.

Sri Lanka'nın ekonomisi, pandeminin başlangıcından bu yana, turizm gelirlerinde ve yabancı işçi havalelerinde yaşanan düşüşle çöktü.

Uluslararası derecelendirme kuruluşları, dış borcunu ödeyemeyebileceği beklentileri üzerine Sri Lanka'nın notunu düşürdü. Hükümet yükümlülüklerini yerine getirebileceği konusunda ısrar ediyor.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet