'Son derece kritik yangın havası' güneybatı ABD'yi tehdit ediyor

Amerika Birleşik Devletleri'nin büyük bir bölümü 29 Nisan Cuma günü şiddetli bir kuraklığın Güneybatı'nın bazı bölgelerini daha fazla orman yangını için olgunlaşmış bir çıra kutusuna çevirmesi ve güçlü fırtınaların hortum üretme tehdidiyle karşı karşıya kalmasıyla ikiz hava tehdidiyle karşı karşıya kaldı. ve Central Plains boyunca dolu.

01 Mayıs 2022 11:00 Gündem
'Son derece kritik yangın havası' güneybatı ABD'yi tehdit ediyor

New Mexico genelinde 64.750 hektardan fazla alan son haftalarda yandı ve Ulusal Hava Servisi Cuma günü kuzeydoğu New Mexico, güneydoğu Colorado ve güneybatı Kansas üzerinde "son derece kritik bir yangın havası alanı" konusunda uyardı. Ayrıca Teksas ve Oklahoma'yı da içeren güney High Plains üzerinde "kritik bir yangın havası" alanı tanımladı.

Meteoroloji servisi, artan orman yangını riskinden kuvvetli esen rüzgarları, düşük bağıl nemi ve bol miktarda kuru ot ve çalıyı sorumlu tuttu.

New Mexico'nun büyük bir bölümü de dahil olmak üzere Güneybatı'nın bazı bölümleri kuraklık ve şiddetli rüzgarlar nedeniyle kurudu ve bu da orman yangınlarının tutuşup hızla yayılması için ideal koşullar yarattı.

13.000 kişilik bir şehir olan New Mexico, Las Vegas'taki Hillcrest Restaurant'ın kız kardeşiyle birlikte sahibi olan Bill Cox, "Cehennem gibiydi. Burada kasabayı yakmaya hazırlanıyor gibiydik" dedi.

Santa Fe'nin yaklaşık 113 km doğusundaki şehirleri, bu ay ayrı ayrı başlayan ancak birleşerek 26.300 hektardan fazla kavuran Calf Canyon ve Hermit's Peak yangınlarının yakınındaki en büyük topluluktur.

950'den fazla itfaiyeci yangınla mücadele ediyor ve yetkililer San Miguel ve Mora ilçelerinin bazı bölgelerinde sakinleri yüksek alarma geçmeleri konusunda uyarırken tahliye emri verdi. Ana endişe: Cuma günü 96 km/sa hıza çıkması beklenen kuvvetli rüzgarlar.

Bu ilçelerdeki şerif ofisleri yaptığı açıklamada, "Bu ortaya çıkan durum son derece ciddi olmaya devam ediyor ve tahliyeyi reddetmek ölümcül bir karar olabilir." Dedi. Yetkililer, San Miguel ilçesinde 166 ev ve üç ticari bina da dahil olmak üzere 275'ten fazla yapının yıkıldığını söyledi.

Cox, yangının bir golf sahasını yaktığını ve Las Vegas'ın dışındaki mülkünün 800 metre yakınına geldiğini söyledi. Yollar kapandı ve duman havayı doldurdu.

"İnsanlar çıldırıyor" dedi. "İnsanlar gerçekten sınırda."

Calf Canyon ve Hermit's Peak yangını üzerinde çalışan bir yangın bilgi memuru olan Mike Johnson, bölgedeki kütüklerin hırdavatçılarda satılan fırınlanmış dörtte ikiden daha kuru olduğunu söyledi. "Sahip olduğumuz yakıt koşullarıyla, insanların sadece bu yangına değil, kurulacak her yeni başlangıçtan hazırlıklı olması gerekiyor" dedi.

Cox, Kızıl Haç çalışanlarına restoranına geldiklerinde burrito verdiğini ve bir sonraki ziyaretlerinde onlara daha fazlasını teklif ettiğini söyledi. "Bütün toplum adım atıyor ve birlikte çalışıyor" dedi.

Daha kuzeyde bir başka yangın olan Cooks Peak yangını, 17 Nisan'da başlamasından bu yana kuzeydoğu New Mexico'da 22.260 hektardan fazla kömürü yaktı.

Güneybatı Bölgesi Olay Yönetim Ekibi sözcüsü David Shell, 520'den fazla itfaiyecinin yangınla mücadele ettiğini, ancak Cuma günü şiddetli rüzgarların itfaiye uçaklarının saldırıya katılmasını çok tehlikeli hale getirdiğini söyledi. Cooks Peak ateşi.

Shell, "Dışarısı korkutucu" dedi. "Başınızı dik tutmalısınız çünkü koşullar hızla değişebilir. Rüzgarın yönü hızla değişirse, hemen tepki vermeye hazır olmalısınız." Yangın kuru ponderosa çamını, meşe fırçasını ve çimenleri parçalıyor.

Shell, yanıcı koşulları açıklayarak, "1'den 5'e kadar bir ölçekte, bunun 6 gibi olduğunu söyleyebilirim" dedi. "Ateş hatlarımızı maksimumda test edecek."

New Mexico, Albuquerque'de meteoroloji uzmanı olan Scott Overpeck, Pazar günü sadece birkaç fırtına beklendiğini ve tahminde fazla bir rahatlama olmadığını söyledi.

Overpeck, "Sorunları gerçekten çözmek için yağışa gerçekten ihtiyacımız var." Dedi. Ancak rüzgarda bir mola verebilirsek, nem seviyelerinde bir mola verebilirsek, bu, yangın operasyonlarının ve itfaiyecilerin yangınları kontrol altına almasını sağlayacaktır."

Meteoroloji, Güneybatı'nın bazı kısımları tehlikeli derecede kuru havayla karşı karşıya kalsa bile, Kansas ve Nebraska'yı da içeren Central Plains üzerinde güçlü bir fırtınanın Cumartesi sabahı boyunca Central ve Southern Plains üzerinde şiddetli gök gürültülü fırtına riskini artırdığını söyledi.

Servis, gök gürültülü fırtınaların şimşek, kuvvetli rüzgar esintileri, hortum ve 5 cm veya daha büyük dolu yağışı getirebileceğini söyledi. Cumartesi günü, şiddetli gök gürültülü fırtına tehdidinin doğuya doğru batı Ohio Vadisi'ne doğru hareket etmesi ve bu bölgeyi yıldırım, şiddetli rüzgar, dolu ve hortumla tehdit etmesi bekleniyordu.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet