Rusya'dan kalkan son AB treni Helsinki'ye ulaştı

Pazar günü saat 19.00'dan hemen sonra, St Petersburg'dan kalkan Allegro ekspres treni, Rusya ile AB arasındaki son demiryolu bağlantısının kapatıldığını işaret ederek Finlandiya başkentine girdi.

29 Mart 2022 11:00 Gündem
Rusya'dan kalkan son AB treni Helsinki'ye ulaştı

Fin demiryolu operatörü VR Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana düzenli olarak tükenen Allegro hizmetini askıya aldığını duyurdu.

İki uzun tüylü evcil hayvanını içeren bir taşıma çantasıyla trenden inen Alex, "Artık kedilerimi aldığıma göre geri dönmek için bir nedenim yok, benim için en değerli olan her şeye sahibim" dedi. .

Birkaç yıldır Helsinki'de yaşayan Moskovalı sadece ilk adını verdi.

Üniversite öğrencisi Ivan, Paskalya tatili için okuduğu Moskova'dan annesiyle Portekiz'deki evine dönerken AFP'ye verdiği demeçte, "Rusya'daki durum daha karmaşık hale geldi" dedi.

Birkaç hafta içinde sınavları için Rus başkentine dönecek.

"Moskova'ya nasıl döneceğimi söyleyemem, bu durumun nasıl çözüleceğini göreceğiz" dedi.

Resmi istatistik olmamasına rağmen, işgalden bu yana binlerce Rus'un ülkelerini terk ettiği bildiriliyor.

Avrupa'ya doğrudan uçuşları durduran hava sahası kapanmalarıyla birlikte, Rusya'dan ayrılmak isteyenler Türkiye ve Belgrad üzerinden uçuşlara veya karayolu ve demiryoluna yöneldi.

24 Şubat işgalinden bu yana, günde yaklaşık 700 yolcu, Finlandiya'ya giden trenleri doldurdu ve hizmet, Fin makamlarının Rusya'daki Finlilerin isterlerse ülkeden çıkmalarına izin verme talebi üzerine açık kaldı.

Ancak Perşembe günü hükümet, VR'ye Rusya'ya yönelik ağır yaptırımlar ışığında "hizmeti çalıştırmanın artık uygun olmadığını" bildirdi ve Pazartesi gününden itibaren tüm trenler iptal edildi.

Ortaklık sembolü

Finlandiya ve Rusya'nın ulusal demiryolları tarafından ortaklaşa işletilen sınır ötesi Allegro treni, 2010 yılında açıldığında iki ülke arasındaki ortaklığın bir simgesiydi.

Başkan Vladimir Putin ve o zamanki Fin mevkidaşı Tarja Halonen, Helsinki ile St Petersburg arasındaki 400 km'lik (250 mil) yolculukta seyahat sürelerini iki saatten 3,5 saate indiren açılış töreninde seyahat etti.

Helsinki'de çalışan, ancak St Petersburg'daki arkadaşlarını ve ailesini düzenli olarak ziyaret eden 50'li yaşlarının sonlarında Aliya, "Umarım çok yakında tekrar normal şekilde çalışır" dedi.

Hizmetin kesintiye uğraması hayatı zorlaştıracak, ancak "insanlar fırsat bulsalar yine de yolculuğu yapmanın bir yolunu bulacaklar" dedi.

Savaşın başlamasından bu yana birçok Rus'un ayrılmaya çalıştığı bildirilse de, Allegro'nun Helsinki ile bağlantısı yalnızca birkaç seçkin kişiye açık.

Moskova, yolcuların Rus veya Fin vatandaşı olmasını şart koşuyor ve Rusya'da en yaygın olarak verilen Sputnik dozu değil, AB tarafından tanınan bir Covid aşısının kanıtının yanı sıra vize de gerekiyor.

Finlandiya başkentine gelen yolcuların çoğu bu nedenle Avrupa'da yaşayan, çalışan veya okuyan Ruslar olmuştur.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet