New Mexico 'megafire' boyutu iki katından fazla olabilir

Bir itfaiye yetkilisi, kuzey New Mexico'da kuraklıktan kaynaklanan bir orman yangınının 30 Nisan Cumartesi günü 100.000 dönümlük bir "mega yangına" dönüştüğünü ve boyutunun hala iki katından fazla olabileceğini söyledi.

02 Mayıs 2022 10:00 Gündem
New Mexico 'megafire' boyutu iki katından fazla olabilir

Kavrulmuş dağ ormanlarındaki şiddetli bahar rüzgarlarının körüklediği Calf Canyon yangını, şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde yanan en büyük ve en yıkıcı yangındır.

Santa Fe'nin yaklaşık 48 km doğusunda, yangın yüzlerce mülkü yok etti, binlerce tahliyeyi tetikledi ve Cumartesi günü New Mexico'daki 14.000 nüfuslu Las Vegas şehrinin birkaç kilometre yakınında yandı.

Olay Komutanı Carl Schwope bir brifinge verdiği demeçte, "Zaten 100.000 dönüm. Boyutu kolayca iki katına çıkabilir, belki bundan daha da büyük olabilir," dedi.

Cuma gecesi dev bir alev sütununun çökmesi, köz yağması ve yeni yangınlar başlatmasıyla alevler 24 saat içinde yaklaşık yüzde 50 büyüdü. Las Vegas sakinleri, şehri kaplayan ABD çeyrek madeni parası büyüklüğünde kömürleşmiş odun parçalarıyla uyandılar.

Yetkililer her an başka bir "sütun çöküşünden" korktular.

San Miguel İlçe Müdürü Joy Ansley telefonla yaptığı açıklamada, "Bu büyük bir yangın ve her yerimiz etrafımızda" dedi ve yetkililerin Las Vegas'a tahliye emri verilmesi durumunda planlar yaptıklarını da sözlerine ekledi.

İtfaiyeciler, ABD Tarım Bakanlığı verilerinin bölgenin yüzde 80'inin şiddetli kuraklık içinde olduğunu göstermesiyle birlikte, Batı ABD'nin korkunç bir yangın yılıyla karşı karşıya olduğuna inanıyor.

Küresel sıcaklıklarda iki derecelik bir artış senaryosu altında, bilim adamları, ABD'nin batısındaki orman yangınlarının, yüzyılın ortalarında olduğu gibi, şu anda yaptıkları alanı iki katına çıkarmasını bekliyorlar.

Şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde görevlendirilen 2.800 itfaiyecinin üçte birinden fazlası, Las Vegas'ı savunmak için yangın söndürme duvarlarını buldozerler yaparak ve Mora Vadisi'ndeki köylere doğru yayılan köz kıvılcımlarıyla alevlenen "nokta yangınları" ile savaşan Buzağı Kanyonu yangınındaydı.

Ulusal Kurumlar Arası Yangın Merkezi'ne göre, bu yıl şimdiye kadar ABD orman yangınları, 2021'in aynı dönemine göre iki kat daha fazla alanı yaktı ve 10 yıllık ortalamanın yaklaşık yüzde 70'ini yaktı.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet