Myanmar'daki 100 yeni tür, 'biyolojik zenginliklerini' ortaya koyuyor

Myanmar'da on yıl içinde maymunlardan midyelere kadar en az 100 yeni tür bulundu.

07 Mart 2022 11:00 Gündem
Myanmar'daki 100 yeni tür, 'biyolojik zenginliklerini' ortaya koyuyor

Uluslararası vahşi yaşam grubu Fauna ve Flora International, araştırmacıların 2010 yılında "hapşıran maymun" olarak bilinen küçük bir siyah primat olan Myanmar kalkık burunlu maymunun tanımlanmasıyla "inanılmaz bir dizi keşif" yaptıklarını söyledi.

Myanmar'ın generallerinin iktidar üzerindeki baskılarını hafiflettiği on yıldan fazla bir süre boyunca, dünyanın her yerinden bilim adamları, yağmur ormanlarını keşfetmek, mağara sistemlerini araştırmak, nehirlerden geçmek ve görkemli karstik kaya oluşumları arasında yollarını bulmak için ülkeye bir kestirme yol açtılar.

FFI yaptığı açıklamada, "Myanmar, çoğu ülkenin yalnızca hayal edebileceği biyolojik zenginlikleri barındırıyor. Geriye kalan orman alanları, Güneydoğu Asya anakarasındaki en muhteşem vahşi yaşamlardan bazılarına ev sahipliği yapıyor."

Ancak örgüt, yasadışı ağaç kesme, avcılık, tarım, altyapı geliştirme ve taş ocakçılığı da dahil olmak üzere bir "tehdit barajına" ilişkin korkuları artırdı.

FFI, geçen yılın başlarında 100 yeni türün listesini çıkarmıştı. Ancak daha kutlamadan Myanmar ordusu Şubat 2021 darbesinde iktidarı ele geçirdi.

Saha operasyonları Covid-19 pandemisi nedeniyle zaten askıya alınırken, FFI'nin vekili ülke müdürü Ngwe Lwin, ekibin Myanmar ortağı Biyoçeşitlilik ve Doğa Koruma Derneği ile mevcut koruma programlarına odaklandığını söyledi.

kritik tehlike altında

On yıllık bir açıklığın, araştırmacılara, bazıları daha önce ağır bir şekilde kısıtlanmış ve çatışmaların parçalanmış olduğu ülkenin uzak bölgelerine seyahat etmek için nadir bir şans verdiğini söyledi.

Ancak bu, keşiflerin kolayca geldiği anlamına gelmez.

2010 yılında, Bay Ngwe Lwin ve meslektaşları, yeni bir maymun türü aramak için Çin sınırına yakın kuzey Kachin eyaletinin ormanlarına gittiler.

Yöre halkı maymunları görmüş ve özellikle yağmurda, yukarı kalkık burunları su toplayarak hapşırmalarına neden olduğu için takip edilmelerinin kolay olduğunu söylemiştir. Koruma ekibine yoğun ormandan köylerine yakın bir noktaya gitmelerini söylediler.

Bay Ngwe Lwin, AFP'ye verdiği demeçte, "Aslında bu yaklaşık bir günlük yürüyüştü" dedi. "Çok kolay dediler ama bizim için gerçekten zordu." Günlerce sonuçsuz kalan aramalardan sonra, yerel avcıların yanlışlıkla kara ayılar için tasarlanmış bir demir tuzağa yakaladıkları tek bir ölü maymunla karşılaştılar.

Ngwe Lwin, "Maalesef kalkık burunlu maymun kapana kısıldı" diyerek burada bir koruma alanı kurulduğunu ve yerel halkın tuzak kullanma veya kritik tehlike altındaki canlıları hedef alma olasılığının çok daha düşük olduğunu da sözlerine ekledi.

FFI, yerel toplulukları koruma çabalarına dahil etmenin çok önemli olduğunu belirterek, ülkedeki birçok insanın hayatta kalabilmek için doğal kaynaklara bağımlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Myanmar'ın 55 milyonluk nüfusunun yaklaşık yarısının bu yıl ulusal yoksulluk sınırının altında yaşayacağını tahmin ediyor.


'Dikkat çekici'

Son on yılda bulunan diğer türler arasında mağarada yaşayan bir yengeç, etçil bir salyangoz ve 17 tür tatlı su midyesi bulunur.

Bilim adamları ayrıca, doğu Myanmar'daki izole edilmiş karstik kireçtaşı habitat ceplerinde yaşayan 37 farklı geko türü keşfettiler - çoğu durumda tek bir mağara veya tepe ile sınırlı.

Bir durumda, iki haftalık bir keşif gezisi 15 yeni tür ortaya çıkardı, dedi koruma biyoloğu Aung Lin: "Bir gün, bir yeni tür."

Gekoların çoğunu bulan La Sierra Üniversitesi'nden biyoloji profesörü Lee Grismer, Myanmar'daki keşiflerini "şimdiye kadarki en dikkat çekici deneyimlerden biri" olarak nitelendirdi.

AFP'ye daha fazla yeni tür bulma şansının "son derece yüksek" olduğunu söyledi ve bakmak için Myanmar'a döneceğinden emin olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu arada FFI, diğer benzer oluşumları yok eden çimento şirketlerinden güvenli olacak bir karstik alanın "ana biyolojik çeşitlilik alanı" olarak belirlenmesini önerdi.

Ancak Prof Grismer, asıl endişesinin bu olmadığını söyledi. "Habitatlar değil, insanlar zarar görüyor" dedi.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet