Malezya hükümeti, atlama karşıtı yasayı etkinleştirmek için anayasa değişikliğini masaya yatırdı

Malezya hükümeti, devam eden gecikmeler ve hükümetin siyasi ayrılıkları önleme girişimlerini çevreleyen belirsizliğin ortasında, ileri bir tarihte bir sıçrama karşıtı yasa (AHL) çıkarmak amacıyla 11 Nisan Pazartesi günü bir anayasa değişikliği yasa tasarısını masaya yatırdı.

12 Nisan 2022 10:00 Gündem
Malezya hükümeti, atlama karşıtı yasayı etkinleştirmek için anayasa değişikliğini masaya yatırdı

Değişikliği tartışmak için özel olarak çağrılan özel bir oturumda, Başbakanlık Dairesi Bakanı Wan Junaidi Tuanku Jaafar, gelecekte anti-hoplamayı mümkün kılmak için federal Anayasanın 10. mevzuat.

Anayasa'nın 10. Maddesi örgütlenme, toplanma ve ifade özgürlüğü sağlar.

Değişiklik, maddeye 3A adlı yeni bir fıkra eklenmesini amaçlamaktadır. Eyalet Yasama Meclisi de federal kanunla uygulanabilir".

Mevcut oturumun başlangıçta AHL'nin kendisi üzerinde müzakere etmesi gerekiyordu, ancak zaten bir aydan fazla ertelenen Tasarı, tüm siyasi partilerle daha fazla istişarenin yapılması için en az Temmuz ayına kadar ertelenecek.

Pazartesi günü masaya yatırılan değişikliğin Parlamentodan geçmesi için üçte iki çoğunluğa ihtiyacı var ve hükümet ile muhalefet bloğu Pakatan Harapan (PH) arasındaki Güven ve Tedarik Anlaşmasının (CSA) ruhuna dayanacak, çünkü hükümetin sadece bir oy hakkı var. Parlamentoda beş sandalyeli çoğunluk.

Muhalefet lideri Enver İbrahim, Pazartesi günü Parlamento'da yaptığı tartışmada, Malezya'da temel özgürlükleri garanti eden kilit maddelerden birinde yapılan değişikliklerin bir sonucu olarak geniş kapsamlı sonuçları önlemek için değişikliğin ifadesinin siyasi sapmalara yönelik olarak belirtilmesi çağrısında bulundu.

Straits Times, PH'nin değişiklikteki belirsiz dilden memnun olmadığını öğrendi ve hükümete alternatif bir versiyon gönderdi.

Müzakerelere katılan bir milletvekili, ST'ye, bunların gizli olduğu için anonimlik koşuluyla, "Hükümetin taslağımıza karşı çıkmasını bekliyoruz, ancak ayrılmalar açıkça tanımlandığı sürece, bunu değerlendirebiliriz." dedi.

Hükümete ayrıca, AHL mevzuatının bir parçası olarak seçimlerin geri çağrılmasını sağlamak için, seçilmiş bir temsilcinin, seçilmiş görevlerden istifa etmesi halinde seçimlerde yarışmaktan diskalifiye edilmesini sağlayan Anayasa'nın başka bir hükmünü, Madde 48 (6)'yı değiştirmesi için çağrılar yapıldı.

AHL, geçen yıl Eylül ayında imzalanan ve bu yılın Temmuz ayı sonunda sona erecek olan, PH ile hükümet arasındaki CSA'da kilit bir çarktır.

Değişikliğin Pazartesi gününe kadar görüşülerek oylanması bekleniyor.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet