Kuş gribinden onlarca kel kartal öldü

Ticari kümes hayvanı çiftliklerindeki milyonlarca tavuğun son aylarda son derece öldürücü bir kuş gribi türünden hastalanıp ölmesiyle, ülkenin en çarpıcı yabani kuşlarından bazılarının da virüs tarafından kesildiğini fark etmemiş olabilir.

23 Nisan 2022 23:00 Gündem
Kuş gribinden onlarca kel kartal öldü

Virüs, üç düzineden fazla kel kartal da dahil olmak üzere yırtıcı kuşlar veya yırtıcı kuşlar üzerinde alışılmadık bir ücret aldı. İlkbaharın yuvalama mevsimi olması nedeniyle, bazı uzmanlar kuş gribinin kuşların potansiyel yavruları için ciddi bir tehdit oluşturabileceğinden endişe ediyor.

Minneapolis'te, Nokomis Gölü kıyısında yaşayan sevilen büyük boynuzlu baykuş ailesi kuş gribinden öldü. Florida'da kara akbabalar enfekte oldu. Ve Gürcistan'da, kıyı ilçelerinde enfekte üç kel kartal ölü bulundu.

Avrupa'da yaygın olan ve oldukça patojenik olan kuş gribi virüsünün H5N1 suşu ilk olarak Kuzey Amerika'da Kanada'nın Newfoundland ve Labrador eyaletlerinde Aralık 2021'de rapor edilmiştir. ABD Tarım Bakanlığı'na göre Güney Carolina'da kanatlı deniz mavisi.

Kuş gribinin doğal konakçısı olan su kuşları özellikle çok etkilendi. USDA'ya göre bildirilen 763 yabani kuş enfeksiyonu arasında Kuzey ve Güney Dakota'da kar kazları, Kuzey Carolina'da kuzey kürekçileri, Florida'da kahverengi pelikanlar, Minnesota'da yeşilbaşlar ve Ohio'da birkaç tanımlanamayan ördek yer alıyor.

Kel kartallar canlı avları avlar ve virüs için olası bir bulaşma yolu sunan leşleri temizler. Cornell Yaban Hayatı Sağlık Laboratuvarı eş direktörü Krysten Schuler, “Su kuşları ölüyorsa, kartallar bu ölü su kuşlarını yemekten onu alabilir” dedi.

USDA, Şubat ayından bu yana virüs bulaşmış 41 ölü kel kartal bildirdi, Schuler'in Mart ayı sonlarında New York'ta enfekte olduğunu doğruladığı iki kel kartalın daha dahil olmadığını söyledi. Bu ay Ohio, Güney Dakota, Illinois, Wisconsin, Vermont, Maine ve Kuzey Dakota'da kel kartallara bulaştı.

Kel kartallar uzun zamandır bir koruma başarı öyküsü olarak görülüyor. Popülasyonlar, sentetik böcek ilacı DDT tarafından neredeyse yok olmaya sürüklendi: 1963'te bilinen sadece 417 yuvalama çifti vardı. Ancak, 1972'de DDT'nin yasaklanmasıyla birlikte onlarca yıllık koruma çabaları, türlerin iyileşmesine ve sonunda 2007'de Nesli Tükenmekte Olan Türler Yasası korumasından çıkarılmasına izin verdi.

Bu toparlanmaya rağmen, birçok kel kartal kronik kurşun zehirlenmesinden muzdariptir. Science dergisinde bu yıl yayınlanan bir makaleye göre, kuşlar avlanan leşleri leş yiyerek mühimmattan kurşun alabilirler. Schuler ve meslektaşları tarafından The Journal of Wildlife Management'ta bu yıl yayınlanan bir araştırmaya göre, bu yaygın, uzun vadeli maruz kalma, kel kartal popülasyonlarının direncini vurguladı.

Rüzgar türbinleri veya kuş gribi türü gibi türlere yönelik yeni tehditler, uzun vadeli başarısını tehdit edebilir. Schuler, "Bu hayvanların dayanıklılığı sınıra çok yakındı" dedi. "Birkaç üreyen yetişkin daha ölürse, bu aslında bu popülasyonların gelecekteki büyümesi üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahip olabilir."

Bu kuş gribinin türün iyileşmesini nasıl etkileyeceği henüz belli değil. Schuler, "Endemik olacağından endişeleniyorum ve şimdiden bazı rekombinasyon raporları var, bu da bu yeni türün sahip olduğumuz bazı Kuzey Amerika sürümleriyle karıştığı ve yeni virüsler oluşturduğu anlamına geliyor" dedi. "Onlar için her zaman endişeleniriz."

Ancak, Gürcistan Doğal Kaynaklar Departmanından yapılan açıklamaya göre, virüsün bu yıl belirli popülasyonlar arasında yuvalama başarısına - bir yuvanın uçabilen en az bir genç kuş üretme kabiliyetine - zarar vereceği görülüyor. Açıklamaya göre, Gürcistan'ın altı kıyı ilçesinde yuva yapan kel kartalların hava araştırmaları, yuva başarısının bu yıl %30 düştüğünü ortaya koydu.

Kuş gribi bulaşmış bazı yabani kuşlar hiçbir belirti göstermeyebilir, ancak enfeksiyon nörolojik sorunlara da yol açabilir ve bu da bir kuşun uçmasını veya kendi kendine iyileşmesini zorlaştırabilir. Ohio'daki bir rehabilitasyon merkezi olan Back to the Wild'da kuş gribi olduğuna inanılan kel kartallar ayakları üzerinde dengesiz görünüyor ve uçamıyorlar; hatta bazıları nöbet geçirdi.

Merkezdeki eğitim müdürü Heather Tuttle, "Hepsi aynı semptomlarla kabul ediliyor ve kabul saatlerinden sonra ölüyor" dedi ve başvuru oranlarının yavaşlamaya başladığını da sözlerine ekledi. Merkeze getirilen onlarca kişiden hiçbiri hayatta kalamadı. Etkili bir tedavi yoktur.

Kuş gribi insanlar için çok az tehdit oluşturuyor ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre Amerika Birleşik Devletleri'nde H5N1 kuş gribi enfeksiyonu vakası bildirilmedi. İnsanlar yabani kuşlar ve dışkılarıyla doğrudan temastan kaçınmalı ve avcılar hasta veya ölü bulunan yabani kuşları toplamaktan veya ellemekten kaçınmalıdır. Avcılar ayrıca av kuşlarına dokunduktan sonra ellerini sabun ve suyla yıkamalı ve eti 165 derece Fahrenheit iç sıcaklığa kadar pişirmelidir.

Bazı uzmanlar, H5N1'in yabani kuşlarda yayılmasını azaltmak için insanlara kuş yemliklerini indirmelerini tavsiye etti. Ancak Schuler, virüs bulaşmış ötücü kuşlar gibi besleyici kullanan pek çok kuş görmedi. "Yani bu önemli bir potansiyel bulaşma kaynağı gibi görünmüyor" dedi.

Ancak kuş besleyicileri, ispinoz gözü hastalığına neden olan bakteriler gibi diğer patojenleri ve parazitleri yayabilir, bu nedenle onları temiz tutmak yine de önemlidir.

Bunun yerine Schuler, kuş gribinin yayılması konusunda dikkatli olunmasını ve olağandışı ölümlerin veya nörolojik sorunları olan kuşların bildirilmesini önerir. “Gerçekte neler olduğuna dair ne kadar iyi veriye sahipsek, o kadar fazlasını anlayabiliriz” dedi.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet