Kurtarma ekipleri kayıp araması yaparken Güney Afrika sel ücreti 400'e yaklaştı

Cuma günü polis, ordu ve gönüllü kurtarma ekipleri, Güney Afrika'nın kıyı kenti Durban'ı vuran en ölümcül fırtınadan beş gün sonra hala kayıp olan düzinelerce aramayı genişletti ve ölü sayısı yaklaşık 400'e yükseldi.

16 Nisan 2022 23:00 Gündem
Kurtarma ekipleri kayıp araması yaparken Güney Afrika sel ücreti 400'e yaklaştı

Afet idare bakanlığı bölge başkanı Sipho Hlomuka, yaklaşık 41.000 kişiyi etkileyen selin bir yıkım izi bıraktığını ve en az 395 kişinin öldüğünü söyledi.

Hükümetin arama kurtarma operasyonunu koordine etmesiyle birlikte, KwaZulu-Natal eyaletindeki resmi kayıp kişi sayısı 55'e ulaştı.

AFP muhabirleri, polis uzmanlarını taşıyan bir araba ve helikopter filosunun Cuma günü erken saatlerde Durban'ın batısındaki Marianhill banliyösünde bir vadiyi taramak ve selde kaybolduğu bildirilen 12 kişiyi aramak için yola çıktığını söyledi.

Hayatta kalanlar için giderek daha umutsuz bir arayış.

Gönüllüler tarafından işletilen Güney Afrika Kurtarma organizasyonunun direktörü Travis Trower, ekiplerinin Perşembe günü 85 aramayı takip ettikten sonra yalnızca ceset bulduğunu söyledi.

Başkan Cyril Ramaphosa - Covid 19 salgını ve ölümcül Temmuz ayaklanmalarını hatırlatarak, selleri "ülkemizde daha önce görülmemiş...

"Tıpkı (Covid) felaketinden kurtulmanın güvenli olduğunu düşündüğümüz gibi, ülkemizin, özellikle de KwaZulu-Natal ilimizin üzerine inen bir doğal afet daha var.

Seller çok fazla yıkıma neden oldu" dedi.

Doğudaki Ermelo kasabasındaki El-Shaddai Tabernacle kilise cemaatine konuşan Ramaphosa, "KwaZulu-Natal'daki halkımız için gerekli şifayı almaları ve hayatlarına devam edebilmeleri için dua edelim." dedi.

Evleri yıkıldıktan sonra evsiz kalan binlerce kişi, şehrin dört bir yanına dağılmış sığınaklara yerleştiriliyor, karton çarşaflar ve yerdeki şilteler üzerinde uyuyor.

İskan Bakanı Mmamoloko Kubayi gazetecilere verdiği demeçte, 13.593 evin hasar gördüğünü ve yaklaşık 4.000'inin tamamen yıkıldığını söyledi.

Bu arada, eldivenler ve çöp torbaları ile gönüllüler, Paskalya hafta sonu tatilcilerinin beklenen artışı öncesinde büyük fırtınaların bıraktığı enkazları toplamak için şehrin sahillerinde havalandı.

'Mutlak yıkım'

35 yaşındaki yazılım yöneticisi Morne Mustard, Durban'ın ünlü Umhlanga plajından enkaz ve kırık sazları toplayan çocukların da aralarında bulunduğu çok sayıda gönüllü arasındaydı.

"Burası çocuklarımı getirdiğim yerel plajım ve hafta sonumuzu burada geçiriyoruz, bu yüzden burası topluluğumuz için."

Plaj restoranları gönüllülere ücretsiz kahvaltı sunarken, iş arkadaşlarını, aileleri ve arkadaşları temizlemeye yardım etti.

Yağmurun yağdığı günü hatırlatan Mustard, "Gerçek gibi gelmedi, mutlak bir yıkım, korkunç bir manzara, sahile dökülen şeyler birinin evinden gelmiş olmalı... süpürgeler ve paspaslar, ev eşyaları, öyleydi ki görmek için bir kalp ağrıyor."

Durban'ın en yoksul sakinlerinden bazıları, patlayan borulardan su toplamak için sıraya giriyor ve yetersiz eşyalarını geri almak için çamur katmanlarını kazıyor.

Ramaphosa, yardım fonlarının kilidini açmak için bölgeyi felaket durumu ilan etti.

Newzroom Afrika televizyonuna konuşan Maliye Bakanı Enoch Godongwana, acil yardım fonunda bir milyar randlık (68 milyon dolar) ilk dilimin hemen hazır olduğunu söyledi.

Hava tahmincileri, birkaç gün boyunca bölgeye kıyamet düzeyinde yağmur yağdığını söyledi.

Ulusal hava servisi, bazı bölgelerin 48 saatte 450 milimetreden (18 inç) fazla veya Durban'ın yıllık yağışının neredeyse yarısını aldığını söyledi.

Güney Afrika Hava Servisi, Paskalya hafta sonu KwaZulu-Natal'da gök gürültülü fırtına ve sel uyarısı yayınladı.

Hlomuka, "Aldığımız uyarıya göre, gün ortasından (Cuma) Cumartesi akşamına kadar sahil boyunca yer alan bölgelerde hasarlı rüzgarlar bekleniyor" diyen Hlomuka, afet ekiplerinin "yüksek alarmda" olduğunu da sözlerine ekledi.

4.000'den fazla polis memuru, ara sıra yağma raporları arasında yardım çabalarına yardımcı olmak ve kanun ve düzeni korumak için görevlendirildi.

Güney yarımkürenin en büyüklerinden biri olan Durban limanı, sel nedeniyle kapandıktan sonra Perşembe öğleden sonra nakliye operasyonlarına yeniden başladı, devlet lojistik firması Transnet.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet