İtalya, Rus doğalgazı için AB'den netlik istedi

İtalya, Avrupa Birliği'ne, doğalgaz alıcılarının yaptırımları ihlal etmeden Rus arzını nasıl ödeyebilecekleri konusunda daha ayrıntılı rehberlik sağlama çağrısını yineledi.

06 Mayıs 2022 11:00 Gündem
İtalya, Rus doğalgazı için AB'den netlik istedi

Avrupa'daki hükümetler, Rusya'nın doğalgaz ödeme taleplerini ruble cinsinden karşılamak için yaptırım kuralları kapsamında şirketlerin neler yapıp yapamayacağı konusunda AB'den netlik istiyor.

Bu ay içinde aktarılacak bir sonraki fon dilimiyle birlikte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in şartlarına uyulmamasının Moskova'yı daha fazla ülkeye arzı kesmeye sevk edebileceğine dair artan endişeler var.

İtalya Ekolojik Geçiş Bakanlığı müsteşarı Vannia Gava 4 Mayıs Çarşamba günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, "Şirketler önümüzdeki günlerde ödemeleri tamamlamak zorunda kalacak ve hazırlıksız bulunamaz" dedi.

Pazartesi günkü AB enerji bakanları toplantısında İtalya'yı temsil ettikten sonra, birçok ülkenin ödemeler konusunda acil rehberlik için AB Enerji Komiseri Kadri Simson'a başvurduğunu söyledi.

Moskova, yeni düzenine uymayı reddettiği için geçen hafta Polonya ve Bulgaristan'a gaz tedarikini kesti.

2 Nisan Pazartesi günü Bayan Simson, hareketi "sözleşmelerin haksız bir ihlali" ve "bir sonraki üye devletin olabileceğine dair bir uyarı" olarak nitelendirdi.

AB'nin önümüzdeki günlerde daha ayrıntılı rehberlik sağlayacağını söyledi.

İtalyan Gava'dan gelen yorumlar 5 Mayıs Perşembe günü Fransız gaz devi Engie tarafından tekrarlandı.

İcra Kurulu Başkanı Catherine MacGregor, AB'den ödemeler konusunda "daha net bir çerçeve" beklediğini ve Rusya'nın bölgeye gaz sevkiyatının potansiyel olarak durdurulmasını "makul" olarak nitelendirdi.

Moskova, yabancı şirketlerin Gazprombank JSC'de biri döviz ve biri ruble olmak üzere iki hesap açmasını talep etti ve borcun ancak ödeme Rus para birimine çevrildikten ve ikinci hesaba yatırıldıktan sonra kapatılacağını söyledi.

Geçen ay AB, alıcıların avro ile ödemeye devam etmesi gerektiğini belirten bir belge yayınladı ve yeni kuralları belirleyen Rus kararnamesinin muafiyetleri engellemediğini söyledi.

Şirketlerin, ödemenin euro olarak yapılmasının ardından bir işlemin kapanmış sayılabileceğine dair Moskova'dan teyit almalarını önerdi.

Blok, ruble cinsinden bir hesap açmanın yaptırımları ihlal edeceğini söyledi.

Konuyla ilgili bilgisi olan kişiler Perşembe günü yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun ne zaman yeni rehberlik yayınlayacağının belirsiz olduğunu söyledi.

Engie'den MacGregor, "Şu anda Komisyon'dan ruble cinsinden ödeme için mümkün olan çözümler hakkında daha kesin yönergeler bekliyoruz" dedi.

"Bizim için kur riskine maruz kalmamak çok önemli."

Fransa gazının beşte birinden daha azını Rusya'dan alırken, İtalya ihtiyacının yaklaşık %40'ını bu ülkeden ithal ediyor.

Roma, Afrika tedariki için son anlaşmaları imzalayarak bu bağımlılığı azaltmak için hızla hareket etti.

Enerji Bakanı Roberto Cingolani Salı günü yaptığı açıklamada, İtalya'nın 2025 yılına kadar Rusya'dan yıllık olarak aldığı 29 milyar metreküpün 25 milyar metreküpünü değiştirebileceğini, ancak Mayıs ayında arz kesintisinin önümüzdeki kış için stok oluşturmayı zorlaştıracağını söyledi.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet