İsrail, nükleer İran'ı önlemek için ABD ile birlikte çalışıyor

İsrail dışişleri bakanı Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail ve ABD'nin nükleer silaha sahip bir İran'ı önlemek için işbirliği yapacaklarını söyledi.

28 Mart 2022 23:00 Gündem
İsrail, nükleer İran'ı önlemek için ABD ile birlikte çalışıyor

Konuk ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Kudüs'te düzenlediği ortak basın toplantısında Yair Lapid, "Nükleer bir anlaşma ve sonuçları hakkında anlaşmazlıklarımız var, ancak açık ve dürüst diyalog dostluğumuzun gücünün bir parçası" dedi.

"İsrail ve ABD nükleer bir İran'ı önlemek için birlikte çalışmaya devam edecek."

İsrailli mevkidaşı Yair Lapid ile birlikte konuşan Blinken, ABD'nin anlaşmayı geri getirmenin, ABD'nin eski başkan Donald Trump yönetimindeki anlaşmadan çekilmesinin ardından "İran'ın programını olduğu ama kaçtığı kutuya geri koymanın en iyi yolu" olduğuna inandığını söyledi. 2018.

Kapsamlı Ortak Eylem Planı olarak bilinen nükleer anlaşma konusunda İsrail ile uzun süredir devam eden anlaşmazlıklara rağmen, Blinken "en önemli unsur söz konusu olduğunda, göz göze geldiğimizi" vurguladı.

"İkimiz de kararlıyız, ikimiz de İran'ın asla nükleer silah elde etmeyeceğine kararlıyız."

İran, nükleer programının yalnızca sivil kullanım için olduğunda ısrar ediyor.

Lapid, İsrail'in kilit müttefiki ile "açık ve dürüst diyalog" içinde yayınladığı İran nükleer sorunu hakkında Washington ile "anlaşmazlıkları" olduğunu söyledi.

Lapid, "İsrail, İran'ın nükleer programını durdurmak için gerekli olduğuna inandığımız her şeyi yapacaktır." dedi.

"Bizim bakış açımıza göre İran tehdidi teorik değil. İranlılar İsrail'i yok etmek istiyor. Başarılı olamayacaklar. Onlara izin vermeyeceğiz."

Blinken'in gezisi Ukrayna'daki gelişmeler nedeniyle birkaç kez yeniden planlandı ve Başkan Joe Biden'ın Ukrayna'nın baskın olduğu Belçika ve Polonya ziyaretinden ayrıldıktan sonra Cumartesi günü geç saatlerde Varşova'dan İsrail'e geldi.

Blinken'in ziyareti ayrıca, İran'la önemli bir nükleer anlaşmanın kurtarılmasına ilişkin görüşmelerin, İsrail ve Körfez Arap ülkeleri arasında bir anlaşmanın Tahran'ın bölgesel saldırganlığını dizginlemek için yeterince sert olmayabileceğine dair korkular arasında sona erdiği bir dönemde geldi.

İsrail, nükleer programındaki kısıtlamalar karşılığında düşmanı İran'a yaptırımları hafifletme sözü veren ilk anlaşmaya şiddetle karşı çıktı ve yeniden canlandırılan bir anlaşmanın İran tehdidini dizginlemek için neredeyse yeterli olmayacağını söyledi.

Bölgesel endişelerin altını çizen İsrail hükümeti, İsrail ile ilişkileri normalleştiren Arap ülkelerinden üst düzey diplomatlarla acele bir toplantı düzenledi.

Blinken ve İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in yanı sıra Bahreyn, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden meslektaşları da katılacak.

Bu üç ülke, 2020'de Trump yönetiminin aracılık ettiği sözde Abraham Anlaşmaları'nda İsrail ile ilişkileri normalleştirdi.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet