İngiltere ve AB, Rusya'nın Ukrayna'daki uydu internet modemlerine yönelik siber saldırının arkasında olduğunu söylüyor

Rusya, 10 Mayıs Salı günü yaptığı açıklamada, Ukrayna, İngiltere ve Avrupa Birliği'ndeki savaşın başlangıcında binlerce modemi çevrimdışına alan bir uydu İnternet ağına yönelik büyük bir siber saldırının arkasında olduğunu söyledi.

11 Mayıs 2022 22:00 Gündem
İngiltere ve AB, Rusya'nın Ukrayna'daki uydu internet modemlerine yönelik siber saldırının arkasında olduğunu söylüyor

AB Konseyi yaptığı açıklamada, Şubat ayı sonlarında Viasat'ın KA-SAT ağına yönelik dijital saldırının, Rus zırhının Ukrayna'ya girmesi ve Başkan Vladimir Putin'in ülkeyi işgalini kolaylaştırmaya yardımcı olması sırasında gerçekleştiğini söyledi.

Açıklamada, "Bu siber saldırı, Ukrayna'daki çeşitli kamu yetkilileri, işletmeler ve kullanıcılar arasında ayrım gözetmeyen iletişim kesintilerine ve kesintilere neden olmanın yanı sıra birkaç AB Üye Devletini de etkileyen önemli bir etkiye sahipti." Dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Liz Truss'un siber saldırının "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik kasıtlı ve kötü niyetli bir saldırısı" olduğunu söylediği aktarıldı.

Açıklamada, İngiltere'nin Ulusal Siber Güvenlik Merkezi'ne (NCSC) atıfta bulunulan açıklamada, Rusya'nın saldırıdaki birincil hedefinin Ukrayna ordusu olduğu, ancak orta Avrupa'daki rüzgar çiftliklerini ve internet kullanıcılarını da kesintiye uğrattığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, ayrıntıya girmeden siber saldırının arkasında Rusya'nın olduğunu öne süren "yeni İngiltere ve ABD istihbaratına" atıfta bulunuldu.

Ukraynalı siber güvenlik yetkilisi Victor Zhora, Mart ayında yaptığı açıklamada, uzaktan sabotajın "savaşın en başında iletişimde büyük bir kayba" neden olduğunu söyledi.

Rusya, saldırgan siber operasyonlar yürüttüğünü rutin olarak reddediyor. Kremlin, Reuters'in yorum yapma talebine hemen yanıt vermedi.

Reuters'in o tarihte bildirdiğine göre, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı, Fransız hükümetinin siber güvenlik örgütü Anssi ve Ukrayna istihbaratı da dahil olmak üzere Batılı istihbarat teşkilatları, saldırıdan sonraki günlerde Rusya'nın potansiyel rolünü araştırıyordu.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet