Honduras'ın Eski Başkanı ABD Uyuşturucu Suçlamasıyla İadesini Talep Ederken Tutuklandı

Birkaç hafta öncesine kadar Honduras başkanı olan adam şimdi federal bir yargıçla karşı karşıya kalacak.

18 Şubat 2022 11:00 Gündem
Honduras'ın Eski Başkanı ABD Uyuşturucu Suçlamasıyla İadesini Talep Ederken Tutuklandı

ABD, eski Devlet Başkanı Juan Orlando Hernández'in uyuşturucu kaçakçılığı ve silah suçlarından yargılanmak üzere iade edilmesini istedi. Çarşamba sabahı Honduras'ta mahkemeye çıktı.

Hernández Salı günü bileklerinde ve ayak bileklerinde zincirlerle evinden dışarı çıkarıldı, polis memurları kurşun geçirmez bir yelek kafasına indirdi - hepsi canlı TV'de yayınlandı.

ABD'nin uzun zamandır müttefiki için gözden düştü.

Honduras Güvenlik Bakanı Ramón Sabillón, gazetecilere boğuk bir basın toplantısında, tutuklamanın olaysız geçtiğini söyledi. Sabillón, ulusal polis şefi olarak uyuşturucu kaçakçılarını birkaç yüksek profilli tutuklamadan sonra, 2014 yılında Hernández tarafından görevden alınmıştı.

Sabillón, Hernández'in kartellerle komplo kurarak Honduras'a ve adalet sistemine büyük toplumsal zarar verdiğini söyledi.

Bir ABD Adalet Bakanlığı yetkilisi, NPR'ye şu anda davayla ilgili herhangi bir yorum yapılmadığını söyledi.

Ancak, son yıllarda Hernández'in uluslararası insan tacirleriyle ilişkisine dair kanıtlar artıyordu. Kardeşi Tony Hernández'e karşı geçen yılki dava da dahil olmak üzere, ABD federal mahkemesi davalarında, eski başkan bir yardımcı komplocu olarak tanımlandı. Tony Hernández, bir ABD hapishanesinde ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Hernández uzun zamandır masum olduğunu ve aleyhindeki ifadenin savcılar tarafından zorlandığını söyledi.

Honduras'ın başkentinde dün gece, sürücüler korna çaldı, eğlenceciler Honduras bayrakları salladı ve bazıları zincirlenmiş Hernández'in resimlerini "Teşekkürler ABD" sözleriyle havaya kaldırdı. ve "Bu bizim hayalimizdi."

Muhabir Paulo Cerrato, NPR için birkaç göstericiyle röportaj yaptı.

38 yaşındaki öğretmen Gilberto Sanabria, "Bu mutlu bir gün" dedi. Ancak Hernández'i zincirlenmiş görmenin, Honduras'a getirdiği tüm yoksulluk ve yolsuzluğun bir hatırlatıcısı olduğunu da ekliyor.

Hernández'in neredeyse on yıllık görev süresi, dramatik kanunsuzluk, yüksek cinayet oranları ve ülke dışına rekor göç ile damgalandı.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet