Hindistan devletinin yüksek mahkemesi okullarda başörtüsü yasağını onayladı

Hindistan'ın güneybatısındaki Karnataka eyaletinin yüksek mahkemesi, dini protestolara rağmen Salı günü okulun başörtüsü veya başörtüsü takma yasağını onayladı.

17 Mart 2022 10:00 Gündem
Hindistan devletinin yüksek mahkemesi okullarda başörtüsü yasağını onayladı

Mahkemedeki üç yargıçtan oluşan mahkeme başkanı Ritu Raj Awasthi, "Müslüman kadınların başörtüsü takmasının İslam inancındaki temel dini uygulamanın bir parçası olmadığı kanaatindeyiz" dedi. Hindustan Times'ın bildirdiğine göre karar, dedi.

Awasthi, başörtüsü takmayı yasaklayan bir okul üniforması politikasının "öğrencilerin itiraz edemeyeceği, anayasal olarak izin verilen makul bir kısıtlama" olduğunu da sözlerine ekledi.

Karnataka, Udupi'deki üniversite öncesi devlet kız kolejinden, başörtüsü taktıkları için sınıfa girmelerine izin verilmeyen altı öğrenci, Ocak ayı sonlarında yüksek mahkemeye dilekçe vererek, okulun başörtüsü takmaya yönelik kıyafet yönetmeliğinin kendilerine ayrımcılık yapıldığını iddia etti.

Hindustan Times'a göre, yüksek mahkemeye dilekçe vermeden önce kızlar ve ebeveynleri kolejle dostane bir anlaşmaya varmaya çalıştılar, ancak bunu başaramadılar.

Hindistan'da İngilizce yayınlanan günlük gazete, avukat Anas Tanwir'in kararın ardından tweet attığını, kızların Yargıtay'a başvuracağını da ekledi.

CNN'in bildirdiğine göre, karar, okullarda İslami kıyafet giyme hakkı ve karşı protestolar üzerinde haftalarca süren dini protestoların ardından geldi ve Karnataka Başbakanı Basavaraj Bommai, yetkililerin protestoları yeniden alevlendirmesinden korktukları için karardan sonra sükunet çağrısında bulundu.

Bommai Salı günü gazetecilere verdiği demeçte, "Herkesin yüksek mahkeme kararına uymasını ve barış ve düzeni korumasını rica ediyorum." "Ve çocukların eğitimlerini her zamanki gibi yapmalarına izin verin."

Protestolar arasında Ocak ayında okul üniforması politikasına karşı küçük bir protesto ve sağcı Hinduların rakip protestoları ve başkent Delhi de dahil olmak üzere diğer Hint şehirlerinde Müslüman kızları desteklemek için yapılan protestolar yer aldı.

Uzmanlar ve aktivistler, üniforma politikasının Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin yönetimi altındaki Hindistan'ın azınlık Müslüman nüfusuna yönelik daha kapsamlı bir baskının parçası olduğunu söylüyorlar.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet