Hiç Sigorta Girişi Olmayanlara Emekli Olma Şansı! SGK’dan Müjde!

Hayatı boyunca hiçbir sigortalı işte çalışmayan insanların emekli olabilmesi için üç farklı yol imkanı bulunuyor. Özellikle ev hanımları bu yapıdan yararlanma şansına sahip olacak. Peki bu şekilde olmak için izlenmesi gereken yollar nelerdir?

17 Şubat 2022 14:10 Gündem
Hiç Sigorta Girişi Olmayanlara Emekli Olma Şansı! SGK’dan Müjde!

Birçok sebepten dolayı ülkemizde iş hayatının içerisinde olmayan sayısız kadın bulunuyor. Ülkemizde 32 milyon kişinin çalışma imkanı bulunmazken, bunların %70’lik kısmını kadınlar oluşturuyor. Bu yapı sebebiyle emekli olmaları zor görünen kadınlara, emekli olabilmek için üç farklı imkan sunuluyor.

Çalışmayan ve Sigortasız Kadınlar Nasıl Emekli Olabilir?

Geleceğinizi garanti altına almak, bir yaştan sonra çalışamadığınız durumlarda garanti para ile rahat bir hayat sürmek için emekli olmanız gerekiyor. Bunun için özellikle iş hayatında olmayan kadınların izleyebileceği farklı yollar var.

  • Doğum Borçlanması,
  • Vergisiz Esnaflık,
  • İsteğe Bağlı Sigorta,

İsteğe Bağlı Sigorta ile Nasıl Emekli Olunur?

İş hayatında olmayan kadınlar bile SGK’ye yani Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yaparak kendilerini emekli olabilecek duruma getirebilir. Bunun için en az 18 yaşından büyük olmak ve her ay düzenli bir şekilde prim ödemek gerekiyor. Bu yol ile aynı zamanda bakmaya yükümlü olduğu kişilerde sağlıktan yararlanma imkanına da sahip olabiliyor.

Vergisiz Esnaflık Yaparak Emekli Olmak!

Emekli olabilmenin bir başka yöntemiyse vergiden muaf olacak şekilde esnaflık yapmak olacaktır. Bunun için evde el işi, kuru çiçek ürünleri, nakış, dikiş gibi işlerle ilgilenmek gerekiyor. Vergi kanunda yer alan “Esnaf Muaflığı” yasasından kadınlar yararlanarak, Esnaf Muafiyet belgesi sayesinde emekli olabiliyor. Bu sistemde 28 gün prim yatıranlar, devlet tarafından 30 gün sayılırken aynı zamanda sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanma hakkına sahip oluyor.

Doğum Borçlanması Yöntemiyle Emekli Olmak

Sadece annelere sağlanan özel bir emekli olma yolu bulunuyor. Erkeklerde ki askerlik borçlanması yönteminin kadınlara uyarlanmış versiyonu olan doğum borçlanması ile emekli olmak mümkün oluyor. Anneler doğumdan sonra ki 2 yılın kısmını tamamen borçlanma hakkına sahip oluyor. Üç çocuğu olan bir anne bu yol ile toplam 6 yıl yani 2160 gün prim yatırma hakkına sahip oluyorlar.

Bu yöntemlerle kadınlar 7200 iş gününü veya 58 yaşını tamamlamaları durumunda emekli olma hakkına sahip oluyorlar.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet