Heineken, Ukrayna savaşının ardından Rusya'dan ayrıldı

Hollandalı bira üreticisi Heineken Pazartesi günü, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'dan gelen yabancı iş çıkışına katılarak, çatışmanın yoğunlaştığını görmenin "derin üzüntü" olduğunu söyledi.

29 Mart 2022 23:00 Gündem
Heineken, Ukrayna savaşının ardından Rusya'dan ayrıldı

Rusya'da 1.800 kişiye istihdam sağlayan bira şirketi, bu ayın başlarında Heineken markasının Rusya'daki satış ve üretimini durdurmuş, ülkeye yeni yatırımları ve ihracatı durdurmuştu.

Ikea, Coca-Cola, Goldman Sachs ve MacDonald's gibi ünlü isimlerin yer aldığı listede, savaşın başlamasından bu yana yüzlerce Batılı firma Rusya'da mağaza ve ofislerini kapattı.

Heineken yaptığı açıklamada, "Ukrayna'daki savaşın gelişmeye ve yoğunlaşmaya devam etmesini izlemekten şok ve derin üzüntü duyuyoruz." Dedi.

Açıklamada, "Operasyonlarımıza ilişkin daha önce duyurulan stratejik incelemenin ardından, Heineken'in Rusya'daki işletme sahipliğinin mevcut ortamda artık sürdürülebilir ve uygulanabilir olmadığı sonucuna vardık." denildi.

"Sonuç olarak, Rusya'dan ayrılmaya karar verdik."

Heineken, uluslararası ve yerel yasalara uygun olarak işinin yeni bir sahibine "düzenli bir şekilde devredilmesini" hedefleyeceğini ve şirkete istisnai ücretler olarak 400 milyon avroya (438 milyon $) mal olacak işlemden herhangi bir kâr elde etmeyeceğini söyledi. .

Heineken, yerel pazar için Zhigulevskoe ve Oxota markalarını ürettiği Rusya'nın üçüncü büyük bira üreticisidir.

Şirket, kamulaştırma riskini azaltmak ve "çalışanlarımızın sürekli güvenliğini ve refahını sağlamak" için bir geçiş döneminde azaltılmış operasyonlara devam edeceğini söyledi.

"Her koşulda 1.800 çalışanımızın maaşlarının 2022'nin sonuna kadar ödeneceğini ve gelecekteki istihdamlarını korumak için elimizden gelenin en iyisini yapacağımızı garanti ediyoruz."

Transferin tamamlanmasının ardından Heineken'in artık Rusya'da bir varlığı olmayacak.

Ülke ekonomik yaptırımların saldırısına uğradı, ancak yabancı şirketler de kamuoyu baskısı ve Ukrayna hükümetinden Rusya'yı terk etme çağrılarıyla karşı karşıya kaldı.

Bazı şirketler, çalışanlarının akıbetiyle ilgili endişeleri öne sürerek veya sıradan Rusları hayati mallardan mahrum bırakarak Rusya'da kaldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, geçen hafta Fransa parlamentosuna yaptığı bir konuşmada, Rusya'da hâlâ çalışan Fransız şirketlerine ülkesine karşı saldırganlığı "sponsorluğu durdurmaları" çağrısında bulundu.

Otomobil devi Renault daha sonra Moskova'daki fabrikasındaki faaliyetlerin derhal askıya alındığını duyurdu.

Ancak Fransız perakende devi Auchan'ın CEO'su Yves Claude, şirketin Rusya'da kalma kararını, personelin istihdam edilmesi gereğini öne sürerek savundu.

Ukrayna, Auchan'ı küresel boykot çağrısında bulundu.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet