Fransa, BM'nin Yeni Kaledonya Konusundaki Tepkisinden Memnun

Fransa, BM dekolonizasyon komitesinin, bölgenin Aralık ayında Fransa'dan bağımsızlığını üçüncü kez reddetmesinin ardından Yeni Kaledonya'ya bir daveti memnuniyetle karşıladığını söyledi.

15 Şubat 2022 10:00 Gündem
Fransa, BM'nin Yeni Kaledonya Konusundaki Tepkisinden Memnun

Davet, geçen hafta New York'ta komiteye brifing veren Fransız denizaşırı bakanı Sebastien Lecornu tarafından yapıldı.

Lecornu, Noumea Anlaşması kapsamında bir dizi referandumun tamamlanmış olmasına rağmen, bunun 1988'de başlayan süreçte yalnızca bir adım olduğunu söyledi.

Artık bağımsızlık yanlısı ve karşıtı siyasetin mantığından çıkmanın ve bunun yerine ortak bir kurumsal çerçeve inşa etmek için yeni bir tartışma sayfası açmanın gerekli olduğunu söyledi.

Fransa, Fransa içinde Yeni Kaledonya için yeni, henüz belirlenmemiş bir tüzük hakkında gelecek yıl Haziran ayında bir referandum daha düzenlemek istiyor.

Aralık ayında, seçmenlerin çoğunluğunun çekimser kaldığı üçüncü ve son referandumda seçmenlerin yüzde 96'sından fazlası bağımsızlığı reddetti.

Paris pandeminin etkisiyle ilgili endişeleri reddetmesi ve plebisiti ertelemeyi reddetmesinin ardından bağımsızlık yanlısı partiler oylamayı boykot etti.

Bağımsızlık yanlısı siyasiler, oylamadan günler önce BM'yi ziyaret ederken, partileri referandum sonucunu gayrimeşru olarak kabul etti.

Sadece Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldıktan sonra ileriye dönük bir yolu tartışacaklarını ve ardından yalnızca bağımsızlığa kavuşmanın şartları hakkında konuşacaklarını söylediler.

Yeni Kaledonya, 1986'dan beri BM'nin dekolonizasyon listesinde yer alıyor.

BM, Yeni Kaledonya'da Fransa tarafından organize edilen ve yürütülen üç referandumu gözlemledi.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet