Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ve Çinli Xi, Güney Çin Denizi'nde itidal çağrısında bulundu

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Güney Çin Denizi'nde barışı korumak için temkinli davranma gereğini vurguladılar.

10 Nisan 2022 23:00 Gündem
Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ve Çinli Xi, Güney Çin Denizi'nde itidal çağrısında bulundu

İki lider Cuma günü bir saat süren telefon zirvesinde, Ukrayna krizi ve COVID-19 pandemisine yönelik müdahaleler ile ilgili endişeler de dahil olmak üzere çok çeşitli konuları tartıştı.

Başkanlık ofisinden yapılan açıklamada, "Liderler, itidal uygulayarak, gerilimleri dağıtarak ve işlevsel işbirliği için karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çerçeve üzerinde çalışarak Güney Çin Denizi'nde barış, güvenlik ve istikrarı korumak için tüm çabayı gösterme gereğini vurguladılar" denildi.

Duterte'nin ofisinden yapılan açıklamada, her iki tarafın da anlaşmazlıklar varken bile olumlu ilişkiler için alanı genişletmeye kararlı olduğu belirtildi.

2016 yılında göreve başlamasından bu yana Duterte, milyarlarca dolarlık yardım, kredi ve yatırım taahhüdü karşılığında Güney Çin Denizi üzerinde uzun süredir devam eden bir toprak tartışmasını bir kenara bırakarak Pekin ile daha sıcak ilişkiler sürdürüyor.

İki cumhurbaşkanı, Güney Çin Denizi'ndeki tartışmaların sürdürülmesinin ve davranış kurallarının sonuçlandırılmasının öneminden bahsetti.

2016'da Lahey'de uluslararası bir tahkim kararı, Çin'in yıllık yaklaşık 3 trilyon dolar değerindeki gemi kaynaklı ticaretin geçtiği su yolu üzerindeki kapsamlı iddialarını geçersiz kıldı. Dava Manila tarafından mahkemeye getirildi.

Mart ayında Filipinler, tartışmalı su yolunda çarpışma riskini artıran "yakın mesafe manevrası" yapan bir Çin Sahil Güvenlik gemisine diplomatik bir protesto düzenledi.

Başkanlık ofisinden yapılan açıklamada, Duterte ve Xi'nin Ukrayna'daki duruma diyalog yoluyla barışçıl bir çözüm getirilmesi çağrılarını yenilediği ve iklim değişikliğinin etkilerine değinmek için birlikte çalışma sözü verdikleri belirtildi.

77 yaşındaki Duterte, altı yıllık bekar görevine Haziran ayında son verecek.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet