Euro Bölgesi Enflasyonu, Yükselen Enerji Fiyatları Nedeniyle Rekor Seviyeye Ulaştı

Avrupa Birliği'nin resmi istatistik kurumu Eurostat 2 Mart Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi enflasyonunun Şubat ayında rekor seviyeye yükseldiğini söyledi. Enflasyon yüzde 5,8 oldu ve enerji fiyatları yükseldi.

03 Mart 2022 22:00 Gündem
Euro Bölgesi Enflasyonu, Yükselen Enerji Fiyatları Nedeniyle Rekor Seviyeye Ulaştı

Ocak ayındaki yüzde 5,1 olan hızlanma, petrol ve gaz fiyatlarının Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin arz üzerindeki etkisine ilişkin korkular nedeniyle daha da yükselmesiyle açıklandı.

Brent ham petrolü 2014'ten beri ilk kez varil başına 110 USD'ye ulaştı. Saatler sonra WTI izledi. 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa doğal gaz fiyatları da benzer şekilde rekor seviyeye ulaştı.

Enflasyondaki artış, vatandaşlarını AB'nin önde gelen yabancı gaz tedarikçisi olan Rusya'ya uygulanan sert yaptırımlardan "ödenecek bedel" konusunda uyardıkları için Avrupalı ​​liderler için zor bir zamanda geliyor.

Politika yapıcılar, yükselen enflasyonun AB'nin koronavirüs pandemisinden toparlanmasını engelleyebileceğinden korkuyor.

Eurostat, Şubat ayında enerji fiyatlarının Ocak ayında kaydedilen yüzde 28.8'den daha hızlı bir şekilde yüzde 31,7 arttığını söyledi.

Gıda fiyatları Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 3,5 artarken yüzde 4,1 arttı.

Capital Economics'teki analistler, enflasyonun önümüzdeki aylarda yüzde altıya ulaşacağını ve yıl sonunda "büyük olasılıkla" yaklaşık yüzde dörde düşeceğini tahmin ediyorlardı.

Bu, Avrupa Merkez Bankası'nın yaklaşık yüzde ikilik hedefinin hala iki katı.

Capital Economics, önemli bir buğday ihracatçısı olan Ukrayna'daki ihtilaf nedeniyle sadece enerji fiyatlarının değil, gıda fiyatlarının da artabileceği konusunda uyardı.

AB ve Batılı müttefikler, Başkan Vladimir Putin'in işgali üzerine Moskova'ya kapsamlı yaptırımlar uyguladı.

Rusya ekonomisine kargaşa çıkardılar ve Kremlin'i sermaye kontrolleri uygulamaya zorladılar.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet