ESA: Ortak Avrupa-Rus Mars görevi, Ukrayna ihtilafı nedeniyle askıya alındı

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Rusya ile ortak bir Mars görevinin Ukrayna savaşı nedeniyle askıya alındığını söyledi.

18 Mart 2022 22:00 Gündem
ESA: Ortak Avrupa-Rus Mars görevi, Ukrayna ihtilafı nedeniyle askıya alındı

Ajans, ExoMars görevinin askıya alındığını doğrularken, "Ukrayna'ya yönelik saldırganlığın insan kayıplarını ve trajik sonuçlarını derinden üzüyoruz." Dedi.

Roscosmos ile işbirliğini askıya alma kararı, ESA'nın yönetici konseyi tarafından bu hafta Paris'te yapılan bir toplantıda alındı.

ESA'dan yapılan açıklamada, "Ukrayna'ya yönelik saldırganlığın insan kayıplarını ve trajik sonuçlarını derinden kınıyoruz" dedi.

ESA, uzayın bilimsel keşfi üzerindeki etkisini kabul ederken, üye devletler tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımlarla tamamen uyumludur."

Güneş etrafındaki yörüngeleri nedeniyle, Mars'a sadece iki yılda bir Dünya'dan kolayca ulaşılabilir. Bir sonraki başlatma penceresi 2024 olacaktır.

Gezicinin birincil görevi, Mars'ın hiç yaşama ev sahipliği yapıp yapmadığını belirlemekti.

ExoMars görevi, koronavirüs pandemisi ve uzay aracı üzerinde daha fazla test yapılması ihtiyacı nedeniyle 2020'den zaten ertelendi.

Görev, Eylül ayında Kazakistan'daki Baykonur fırlatma sahasından bir Rus Proton-M roketiyle fırlatılacaktı ve yaklaşık dokuz ay sonra kızıl gezegene inmesi planlanıyordu.

Zaten Mars'ta, Şubat 2021'de inen NASA'nın Perseverance gezgini ve Çin'in adını Çin ateş tanrısından alan ilk Mars gezgini Zhurong var.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet