Endonezya, kömür telif oranını yüzde 14 ila yüzde 28 aralığına yükseltti

Endonezya, 18 Nisan Pazartesi günü, kömür madencileri için tek bir tarife olan yüzde 13,5'ten, hükümetin belirlediği kömür karşılaştırma fiyatlarına bağlı olarak yüzde 14 ila yüzde 28 aralığına yükseltti. gelecekteki yatırımları etkileyebileceğini söyledi.

20 Nisan 2022 23:00 Gündem
Endonezya, kömür telif oranını yüzde 14 ila yüzde 28 aralığına yükseltti

Enerji ve Maden Kaynakları Bakanlığı'ndan bir direktör Lana Saria Pazartesi günü yaptığı açıklamada, fiyatların ton başına 100 ABD Dolarını (136 ABD Doları) aştığı durumlarda, azami telif hakkının genel satışlar için geçerli olduğunu söyledi.

Sözde iç piyasa yükümlülüğü (DMO) altında elektrik santrallerine ve diğer bazı endüstrilere satılan kömür, ton başına 70 ABD Doları ve 90 ABD Doları ile sınırlandırıldığından, yüzde 14 rödovans ücretine tabi olacaktır.

Yeni plan, kömür madencilerinin sözleşmeleri sona erdiğinde lisanslarını yeni bir özel madencilik izinleri (IUPK) sistemine dönüştürmesiyle belirlendi.

Lana, yeni telif ücretinin 2022'den önce verilen IUPK için hemen yürürlüğe girdiğini, bu yıl yayınlananlardan ise 2023'te yeni oranlar alınacağını söyledi.

Hedef, kömür madenciliği sürekliliğini ve yatırım ortamını korurken aynı zamanda devlet gelirini artırmaktır” dedi.

Yeni programa göre, "birinci nesil" olarak adlandırılan eski sözleşmelerden dönüştürülmüş özel izne sahip madencilerden, fiyat dilimlerine bağlı olarak yüzde 14 ila yüzde 28 arasında üretim telif ücreti tahsil edilecek.

Lana, sonraki nesil sözleşmelerin telif ücretinin yüzde 20 ile yüzde 27 arasında değiştiğini de sözlerine ekledi. Sözleşmeleri henüz sona ermemiş madenciler, başlangıçta hükümetle kararlaştırılan oran üzerinden ücretlendirilecek.

Bu arada, IUP olarak bilinen kömür madenciliği lisansı sahiplerinden 2019 kurallarına göre kalori değerine göre telif ücreti alınacaktır.

Endonezya Kömür Madenciler Birliği'nin direktörü Hendra Sinadia, yeni imtiyazın potansiyel etkisini hala incelemekte olduğunu belirterek, sektörün bu yıl içinde bir karbon vergisi ve finansman sağlamada kısıtlamalarla karşı karşıya kalacağı bir zamanda bunun aşağı havzadaki yatırımlara zarar verebileceğini de sözlerine ekledi.

Hendra, "Bu, teknolojinin hala nispeten pahalı olduğu yerlerde kömürün katma değerini artırmaya yönelik yatırım planlarını etkileyebilir." Dedi.

Hükümet, sıvılaştırılmış petrol gazı ithalatını ikame etme umuduyla kömürün gazlaştırılması için bastırıyor.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet