Endonezya, arzı artırmak için hurma yağı ihracatını yasaklayacak, soya fasulyesi yağı vadeli işlemleri arttı

Endonezya, Başkan Joko Widodo'nun 22 Nisan Cuma günü artan yurt içi fiyatları kontrol etmek için yemeklik yağ ve hammadde sevkiyatlarının durdurulduğunu açıklamasının ardından 28 Nisan'dan bir sonraki duyuruya kadar palm yağı ihracatını fiilen yasaklayacak.

24 Nisan 2022 10:00 Gündem
Endonezya, arzı artırmak için hurma yağı ihracatını yasaklayacak, soya fasulyesi yağı vadeli işlemleri arttı

Endonezya'nın hurma yağı ihracatını kısıtlamak için Ocak ayı sonlarında uygulamaya koyduğu ve daha sonra Mart ayında kaldırdığı bir önceki hamle, emtianın küresel fiyatlarını tarihi yüksek seviyelere çıkardı.

Yemeklik yağı esas olarak Endonezya'nın dünyanın en büyük üreticisi ve ihracatçısı olduğu palm yağından elde ediliyor ve yerel tedarikleri garanti altına alma önlemleri küresel pazarları sarstı.

Kısa bir video yayınında, Bay Widodo, politikanın evde gıda ürünlerinin bulunabilirliğini sağlamayı amaçladığını söyledi.

"Bu politikanın uygulanmasını izleyeceğim ve değerlendireceğim, böylece iç piyasada yemeklik yağ bulunabilirliği bol ve uygun fiyatlı hale gelecek" dedi.

ABD soya fasulyesi yağı (soya yağı) vadeli işlemleri, Endonezya'nın yasağı duyurmasının ardından yüzde 3'ten fazla sıçrayarak 84.03 ABD senti ile rekor seviyeye ulaştı.

Hindistan Solvent Extractors Association (SEA) ticaret kuruluşu başkanı Bay Atul Chaturvedi, Reuters'e verdiği demeçte, palm yağının dünyanın en çok tüketilen yağı olduğu için, bu hareketin yalnızca en büyük alıcı Hindistan'da değil, küresel olarak da tüketicilere zarar vereceğini söyledi.

"Bu hareket oldukça talihsiz ve tamamen beklenmedik" dedi.

Küresel bir ticaret firmasının Mumbai merkezli bir satıcısı, "(The) gökyüzü yemeklik petrol fiyatlarının sınırı olacaktır. Alıcılar, Ukrayna savaşı nedeniyle sunoil arzı düştükten sonra palmiye yağı üzerinde bankacılık yapıyorlardı" dedi.

"Artık onların (alıcıların) herhangi bir seçeneği yok, çünkü soya kaynakları da sınırlı."

Endonezya'nın palmiye yağı derneği Gapki'deki yetkililer, yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Evde, yemeklik yağın perakende fiyatları çoğunlukla litre başına 20.000 rupiahın (1.90 S$) üzerinde satıldı. Bir fiyat izleme sayfasına göre, Endonezya'daki bazı illerde yemeklik yağ fiyatları yalnızca geçen ay neredeyse iki katına çıktı.

Son günlerde yüksek yemeklik yağ fiyatları nedeniyle Endonezya'nın çeşitli şehirlerinde öğrenciler tarafından gösteriler düzenlendi.

Endonezya hükümeti toplu yemeklik yağ için litre başına 14.000 rupi üst sınır belirledi, ancak yetkililer birçok perakendecinin hala bunları sınırın üzerinde sattığını söyledi.

Aranan ihracat izinleri konusunda yolsuzluk iddialarıyla ilgili bir devlet soruşturması sürüyor. Başsavcılık geçen hafta üst düzey bir ticaret bakanlığı yetkilisini ve üç palm yağı yöneticisini şüpheli olarak adlandırdı.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet