Endonezya, 3. Çeyrekte Evde Yetiştirilen Covid-19 Aşısını Başlatmaya Çalışıyor

Endonezya, Merah Putih aşısı için klinik denemelerin ilk aşaması devam ederken, Ağustos ayında evde yetiştirilen bir Covid-19 aşısı başlatmaya çalışacak.

21 Şubat 2022 11:00 Gündem
Endonezya, 3. Çeyrekte Evde Yetiştirilen Covid-19 Aşısını Başlatmaya Çalışıyor

Analistler, güvenilir bir kaynaktan yurt içinde bir aşı üretilebilirse, uygun nüfusun yüzde 65'inden fazlasının Covid-19'a karşı tamamen aşılanmış olduğu Endonezya için bunun önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Adını Endonezya bayrağının kırmızı ve beyaz renklerinden alan aşıyla ilgili araştırma, Surabaya merkezli Airlangga Üniversitesi ve yerel ilaç şirketi Biotis Pharmaceuticals Indonesia tarafından yürütülüyor.

90 yetişkin gönüllünün yer aldığı aşı güvenliği denemelerinin ilk aşaması 9 Şubat'ta başladı. Bunu Mart ayında 405 gönüllü ile ikinci aşama ve Nisan ayında 5.000 gönüllü ile üçüncü aşama takip edecek.

Denemelerin sonraki aşamaları, inaktive edilmiş bir virüs kullanan aşının insan vücudunda virüse karşı bir bağışıklık tepkisini uyarabileceğini test edecek.

Airlangga Üniversitesi'nin aşı araştırma ekibine liderlik eden Profesör Fedik Abdul Rantam, The Straits Times'a aşının insanları mevcut koronavirüs varyantlarından koruyacağını söyledi. Belirli bir varyanttan bahsetmedi.

Hayvanlar üzerinde yapılan klinik öncesi çalışmalarda, aşının Delta varyantına karşı etkinliğinin yüzde 85 olduğu gösterildi.

Profesör Fedik, araştırma ekibinin denemeler başarılı olursa Temmuz ayında Endonezya Gıda ve İlaç İzleme Ajansı'ndan (BPOM) acil kullanım izni almayı umduğunu ve aşının Ağustos ayında piyasaya sürülmeye hazır olacağını söyledi.

Aşı, çocuklar ve hamile kadınlar da dahil olmak üzere çeşitli gruplar için tasarlandığını sözlerine ekledi, ancak kesin grupların denemelerin üçüncü aşamasından sonra belirleneceğini söyledi.

270 milyonluk dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olan Endonezya, şimdiye kadar aşı kampanyası için satın aldığı veya bağış olarak aldığı Çin yapımı Sinovac olmak üzere yabancı aşılara bel bağladı.

Aşının piyasaya sürülmesinden bir yıldan fazla bir süre sonra, 140,3 milyon kişi veya uygun 208,3 milyon kişinin yüzde 67,4'ü tam olarak aşılanırken, 8,5 milyonu veya yüzde 4,1'i aşı yaptırdı.

Sağlık Bakanı Budi Gunadi Sadikin, Airlangga ve Biotis tarafından geliştirilen aşının, özellikle üç ila altı yaş arasındaki çocuklar için güçlendirici bir aşı veya aşı görevi görebileceğini ve özellikle Afrika'da ihtiyacı olan diğer ülkelere de bağışlanabileceğini söyledi.

Biotis'in Batı Java, Bogor'daki üretim tesisi, yılda 240 milyon doz aşı üretme kapasitesine sahiptir.

Biotis Pharmaceuticals Endonezya başkanı direktör F.X. Sudirman, ST'ye şirketin başlangıçta çocuklar için güçlendirici iğneler sağlamaya odaklanacağını söyledi.

"Ana hedefimiz hükümetin aşı programı, bu nedenle ev ihtiyaçları için öncelik verilecek" dedi.

Endonezya, pandeminin başlangıcından bu yana kendi aşılarını yurt içinde geliştirmeyi ve üretmeyi hedefliyor.

İnaktive virüs ve rekombinant proteinler gibi çeşitli platformlar kullanan altı aşı adayı, 2020'den beri Airlangga Üniversitesi ve ortakları da dahil olmak üzere bir dizi üniversite ve araştırma kurumu tarafından yurt içinde geliştirilmiştir.

Sağlık Bakanı, ülke nüfusunun büyüklüğü ve pandeminin ne zaman sona ereceği konusundaki belirsizlik göz önüne alındığında, yerel olarak aşı geliştirmenin öneminin altını çizdi.

Budi, 11 Şubat'ta yabancı basına yaptığı bir tartışmada, "Bu pandeminin hızlı bir şekilde sona ermeyeceğine inanıyoruz... Bu nedenle aşının Endonezya'da hazır ve geliştirilmiş olması hepimiz için bir avantaj olacaktır." Dedi.

Merah Putih aşı projesi, gecikmeler ve dini gerekçeler de dahil olmak üzere bazı kamu şüpheciliği ile karşı karşıya kaldı.

Endonezya Ulema Konseyi kısa süre önce ona helal sertifikası vererek, dünyanın en büyük Müslüman çoğunluklu ulusuna halkın güvenini artırmak için çok ihtiyaç duyulan bir hamle yaptı.

Avustralya'daki Griffith Üniversitesi'nden bir epidemiyolog olan Dr Dicky Budiman, Merah Putih aşısının, artan nüfusundaki diğer hastalıklar için gelecekte daha fazla aşıya ihtiyaç duyacak olan Endonezya için "büyük ve stratejik bir hareket" olduğunu söyledi.

ST'ye verdiği demeçte, "Eğer (aşı geliştirme) yurt içinde gerçekleştirilebilirse, süreci, araştırması, helal durumu ve etkinliği hakkında şüphe ile ilgili potansiyel engeller azalacaktır. Her şey güven ile ilgili" dedi.

"İnsanlar araştırmanın Endonezya'da Endonezyalılar tarafından yapıldığını görürlerse, farklı bir güven düzeyine sahip olacaklar ve bu da aşının kabul edilebilirliğini etkileyecek."

Omicron varyantı uçsuz bucaksız takımadalara yayılırken Endonezya şimdi pandeminin üçüncü dalgasıyla mücadele ediyor.

19 Şubat Cumartesi günü 59.384 yeni vaka ve 158 ölüm bildirdi. Toplamda, beş milyondan fazla onaylanmış vaka ve 146.000'den fazla ölüm kaydetti.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet