Emekli maaşı olmayan vatandaşlar 2023'te maaş alacak! Ocak ayında zamlı maaş ile 1.736 TL hesaplarda olacak: İşte başvuru koşulları

Hiç çalışmamış ya da emekli olamayacak durumdaki dar gelirli emeklilere ve onların hasta ya da ağır engelli yakınlarına bakan yakınlarına her ay düzenli olarak yardım ödemesi yapılıyor. İşte bu ödemelerde Ocak ayında artış müjdesi geldi. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz...

21 Aralık 2022 23:53 Ekonomi
Emekli maaşı olmayan vatandaşlar 2023'te maaş alacak! Ocak ayında zamlı maaş ile 1.736 TL hesaplarda olacak: İşte başvuru koşulları

84 milyon 680 bin 273 olan toplam nüfusun 8 milyon 245 bin 124'ü 65 yaşın üzerindedir. Türkiye yaşlı sayısı bakımından 167 ülke arasında 68. sırada yer alıyor. 1,5 milyon yaşlı yalnız yaşıyor. Her dört haneden birinde en az bir yaşlı bulunuyor. Yaşlı sayısındaki artışa bağlı olarak devletin bu gruba desteği de her geçen gün artıyor. Hiç çalışmamış ya da emekli olmayı göze alamayan düşük gelirli emeklilere ve onların hasta ya da ağır engelli yakınlarına bakan yakınlarına destek olmak için düzenli aylık ödemeler yapıyor. 2006 yılından bu yana evde bakım desteği veriliyor.

850 BIN KIŞI

Yaşlılara verilen '65 yaş' aylığından 850 bin kişi yararlanıyor. Engelli yakınına bakanlara ödenen evde bakım yardımından yararlananların sayısı ise her ay artarak son verilere göre 565 bin kişiye ulaştı. Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı tarafından yaşlılara ödenen maaş 1 Temmuz - 31 Aralık 2022 tarihleri arasında 1.536 Türk Lirası olarak ödeniyor. Maaş talebi Toplum ve Dayanışma Vakfı'na (kaymakamlık) yapılıyor. 65 yaş aylığı almak için 65 yaşını dolduran kişinin ve varsa eşinin geliri dikkate alınır.

yasli-ayligi-365061.jpg

ASGARI ÜCRETE ENDEKSLI

65 yaşındakilerin geliri net asgari ücretin üçte birinden az olmalıdır. Bu tutar şu anda 1883 Türk Lirası. Asgari ücretin 8 bin TL civarında olması halinde ise gelir şartı 2 bin 666 Türk Lirasına yükseliyor. Yani gelir sayesinde emekli aylığı almak daha kolay olacak. Gelir şartı nedeniyle emekli aylığı almayanlar da bu maaş için başvuruda bulunabilecek. 65'in üzerindekilerin maaş artışı ise memur maaş zammına göre belirleniyor. Yüzde 20'lik bir artış da bekleniyor. Şu anki 65 yaş aylığı 1536 TL. Memur zammı bu seviyelerde olursa 65 yaş aylığı 1.840 liraya ulaşıyor.

AKRABALARA 3 BIN 336 LIRA ÖDENIYOR

Ailede kendine bakamayacak durumda olan 65 yaş üstü bir kişi varsa devlet ek destek sağlar. Bu kişilerin bakımını üstlenen bir yakınına aylık düzenli ödeme yapıyor. 3 bin 336 TL tutarındaki maaşlar 31 Aralık'a kadar geçerli. Bu miktar şu anki 3 bin 500 Türk Lirası olan temel emekli maaşına yakın. Memur maaş katsayısındaki artış nedeniyle bakım ücreti her 6 ayda bir artıyor. Yüzde 20'lik bir artışla bu maaşın 4 bin TL'nin üzerine çıkması bekleniyor.

8 SAAT ZAMAN SINIRI

Evde bakım parası alabilmek için engelli ve yaşlının en az yüzde 50 oranında engelli olduğunun doktor raporu ile belgelenmesi gerekmektedir. Raporda "ağır engelli" ibaresi bulunmalıdır. Hasta ve yoksulların ise yeme, içme, tuvalet ve banyo gibi zorunlu ihtiyaçlarını kendi başına karşılayıp karşılayamadığına bakılıyor. Kirada ise günde en az 8 saat bakım sağlanmalıdır.

GELİR DURUMU DA KONTROL EDİLİYOR

Rapora ek olarak, maaş alan kişinin hane geliri de doğrulanır. 1 Temmuz 2022 itibariyle hane gelirinin kişi başına 3 bin 666 liradan (4 kişilik bir ailede 14 bin 600 liradan) az olması gerekiyor.

Yeni asgari ücretle birlikte bu üst sınırlar yükseltilecek. Evde bakım parası almak için rapor almadan önce Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne ya da ikamet edilen ilçenin ilçe müdürlüklerine başvuru yapılması gerekiyor.

Başvurular 30 gün içerisinde incelenmektedir. "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgisi Sorgulama" yazılarak ödeme sorgulaması yapılabilmektedir. Bu anlamda Aile Destek mobil uygulaması da kullanılabilir. Yaşlılık aylığı her ayın ilk iki haftasında ödenir. Evde bakım parası ise her ayın 15'inden 31'ine kadar hesaplara aktarılır.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet