El Cezire muhabiri İsrail Batı Şeria baskınında öldürüldü

Ağa ve Filistinli tanıklara göre, kıdemli El Cezire gazetecisi Shireen Abu Aqleh, 11 Mayıs Çarşamba günü işgal altındaki Batı Şeria'daki Cenin mülteci kampına düzenlenen baskını haber yaparken İsrail askerleri tarafından öldürüldü.

12 Mayıs 2022 10:00 Gündem
El Cezire muhabiri İsrail Batı Şeria baskınında öldürüldü

Al Jazeera, gazetecisinin İsrail askerleri tarafından "kasten" ve "soğukkanlılıkla" vurularak öldürüldüğünü söyledi, ancak İsrail Başbakanı Naftali Bennett muhabiri Filistinlilerin açtığı ateş sonucu öldürmüş olabileceğini söyledi.

Filistinli bir Hıristiyan olan 51 yaşındaki Abu Aqleh, kanalın Arapça haber hizmetinde öne çıkan bir isimdi.

İsrail ordusu, Çarşamba günü erken saatlerde Cenin mülteci kampında bir operasyon düzenlediğini doğruladı, ancak kasıtlı olarak bir muhabiri hedef aldığını kesin bir dille yalanladı.

AFP'ye konuşan bir askeri yetkili, "(Ordu) elbette gazetecileri hedef almıyor" dedi.

El Cezire'den yapılan açıklamada, "İsrail işgal güçleri, El Cezire'nin Filistin'deki muhabirine soğukkanlılıkla suikast düzenleyen, uluslararası yasaları ve normları ihlal eden bariz bir cinayette" denildi.

Uluslararası toplumu, gazeteciyi “kasıtlı olarak hedef almaları ve öldürmeleri” nedeniyle İsrail işgal güçlerini sorumlu tutmaya çağırdı.

Dışişleri Bakanı Yair Lapid, İsrail'in "gazeteci Shireen Abu Aqleh'in üzücü ölümüyle ilgili ortak patolojik soruşturma" aradığını söyledi.

Lapid, "Gazeteciler çatışma bölgelerinde korunmalı ve gerçeğe ulaşmak için hepimizin sorumluluğu var" dedi.

Başbakan, kamptaki Filistinli silahlı kişilerin Bayan Abu Aqleh'in ölümünden büyük olasılıkla sorumlu olduğunu söyledi.

Bennett yaptığı açıklamada, "Topladığımız bilgilere göre, o sırada ayrım gözetmeksizin ateş açan silahlı Filistinlilerin gazetecinin talihsiz ölümünden sorumlu olması muhtemel görünüyor" dedi.

Yayın kuruluşu, başka bir El Cezire gazetecisi olan yapımcı Ali el-Samudi'nin olayda yaralandığını ekledi.

Ölümcül atış, İsrail hava saldırısının El Cezire ve haber ajansı AP'nin ofislerini barındıran bir Gazze binasını tahrip etmesinden yaklaşık bir yıl sonra gerçekleşti.

İsrail, binanın İsrail tarafından ablukaya alınan Gazze şeridini kontrol eden Hamas İslamcı grubunun kilit üyelerinin ofislerine de ev sahipliği yaptığını söyledi.
'Filistinli silahlı adamlar' mı?

Ordu, şüpheliler ile güvenlik güçleri arasında karşılıklı ateş açıldığını ve olayın soruşturulduğunu ve gazetecilerin Filistinli silahlı kişilerce vurulmuş olma ihtimalinin araştırıldığını söyledi.

Yapımcı Samudi, Abu Aqleh'in vurulduğu bölgede Filistinli savaşçı olmadığını söyledi.

İnternette yayınlanan ifadesinde, "Direniş savaşçıları olsaydı, bölgeye girmezdik" dedi ve İsraillilerin "bize ateş ettiğini" belirtti.

Olay yerindeki bir AFP fotoğrafçısı, Abu Aqleh'in vurulduğunda bir basın ceketi giydiğini söyledi. Fotoğrafçı, İsrail güçlerinin bölgeye ateş açtığını ve ardından Bayan Abu Aqleh'in cesedinin yerde yattığını gördüğünü bildirdi.

Son haftalarda ordu, İsrail-Filistin ihtilafında tarihi bir parlama noktası olan Cenin'deki operasyonlarını hızlandırdı. Son haftalarda İsraillilere yönelik ölümcül saldırılardan sorumlu tutulan saldırganların birçoğu bölgedendi.

Ordu, kamptaki operasyon sırasında “onlarca silahlı Filistinli silahlı kişi tarafından İsrail güçlerine büyük ateş açıldığını” söyledi.

Kamptaki insanlar da “askerlerin üzerine patlayıcılar fırlatarak hayatlarını tehlikeye attı. Askerler, yangın kaynaklarına ve patlayıcı cihazlara ateşle karşılık verdi. Hit tespit edildi” dedi.
artan gerilimler

Filistin Yönetimi, Bayan Abu Aqleh'in öldürülmesini bir "idam" olarak nitelendirdi ve İsrail'in Batı Şeria'yı işgaliyle ilgili "gerçeği" gizleme çabasının bir parçasıydı.

Hamas olayı "tasarlanmış bir cinayet" olarak nitelendirdi. Katar Dışişleri Bakan Yardımcısı Lolwah Al Khater, İsrail askerlerinin Abu Aqleh'i "devlet destekli İsrail terörizmi" olarak adlandırdığı bir eylemde "yüzüne vurarak" öldürdüğünü söyledi.

İsrail, 22 Mart'tan bu yana bir Arap-İsrail polis memuru ve iki Ukraynalı da dahil olmak üzere en az 18 kişiyi öldüren bir saldırı dalgasıyla boğuştuğu için son aylarda gerginlik arttı.

Bir AFP çetelesine göre, aynı dönemde toplam 30 Filistinli ve üç İsrailli Arap öldü, aralarında saldırıların failleri ve Batı Şeria operasyonlarında İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürülenler de var.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet