Dinozor 'Hector' Christie's'de 17 milyon dolara satıldı ve tahmin edilen yüksek rakamı aştı

Bir Matisse veya Warhol olmayabilir, ancak Christie's'deki bu milyonlarca dolarlık satış, farklı bir sanatçının elinden geliyor: Tabiat Ana.

14 Mayıs 2022 12:00 Gündem
Dinozor 'Hector' Christie's'de 17 milyon dolara satıldı ve tahmin edilen yüksek rakamı aştı

12 Mayıs Perşembe günü geç saatlerde Christie's, Jurassic Park filminin yayınlanmasından sonra dünyanın en tanınmış dinozorlarından biri haline gelen bir tür olan Deinonychus antirrhopus'un iskeletini ücretlerle 12,4 milyon ABD Doları'na (17,3 milyon ABD Doları) sattı. açıklanmayan bir alıcı.

Müzayede, örneklerin kamu kurumları yerine özel kişiler tarafından satın alınırsa bilimde kaybolabileceğinden korkan bazı paleontologları rahatsız eden bir model olan yüksek fiyatlı fosil satışları eğilimini sürdürüyor.

Müzayede evi, Hector lakaplı fosilin, ayaklarındaki tehditkar pençeleriyle bilinen çevik, iki ayaklı bir dinozor olan Deinonychus'un ilk halka açık satışı olduğunu söyledi. Satış fiyatı, müzayede evinin tahmini en yüksek değeri olan 6 milyon ABD dolarının iki katından fazlaydı.

Jurassic Park olmasaydı, türler büyük olasılıkla bu kadar dikkat çekmeyecekti. Romanda ve 1993 filminde velociraptor denilen canavarlar aslında daha çok bir Deinonychus'a benziyor. (Romanın yazarı Michael Crichton, bir keresinde "velociraptor"un kulağa daha dramatik geldiğini kabul etmişti.)

Müzayede evi, bu iskelet örneğinin 126 gerçek kemik içerdiğini, ancak kafatasının çoğu da dahil olmak üzere geri kalanının yeniden inşa edildiğini söyledi.

Yaklaşık 110 milyon yıl öncesine, erken Kretase dönemine kadar uzanan örnek, satın alıp hazırlayan ticari bir paleontolog olan Bay Jared Hudson'a göre, yaklaşık on yıl önce Montana'daki özel araziden, kendi kendini yetiştirmiş paleontologlar Jack ve Roberta Owen tarafından kazılmıştı. örnek. Daha sonra isimsiz kalan en son sahibi tarafından satın alındı.

69 yaşındaki Bay Jack Owen, bu hafta, "Sonunun Christie's'de olacağı hakkında hiçbir fikrim yoktu" dedi. Arkeoloji eğitimi aldığını ve çiftlik yöneticisi ve eskrim müteahhidi olarak çalıştığını söyledi.

Bay Owen, çalıştığı çiftlikte arazi sahibiyle bir anlaşma yaparak fosilleri araştırmasına ve karı bölüşmesine izin verdiğini söyledi.

İlk önce, iki hayvan daha bulduğu bir alanda bazı kemik parçaları gördü. Diğer aletlerin yanı sıra bir neşter ve diş fırçası kullanarak, o ve karısı Roberta, biraz yardım alarak örneği dikkatlice topladılar.

Milyonlarca dolara gittiğini görmek çarpıcı, dedi - elde ettiği kâr yakın bir yerde değildi. Ancak Bay Owen, fosil avcılığının para tarafından yönlendirilmediğini söyledi.

"Bu avla ilgili; bu bulmakla ilgili" dedi. "Dünyada o hayvana dokunan tek insan sensin ve bu paha biçilemez."

Türün fosilleri, 1964 yılında paleontolog John H. Ostrom tarafından keşfedildi ve dinozorun avını kestiğine inandığı keskin kavisli av pençesinden sonra onlara korkunç pençe anlamına gelen Deinonychus adını verdi.

Dr Ostrom'un keşfi, bilim adamlarının bugün bazı dinozorları anlama biçiminin temelini oluşturdu - daha az kertenkele ve daha çok kuş benzeri; hızlı hareket eden ve muhtemelen sıcak kanlı ve hatta tüylü.

Bu bilimsel gelişme, akademik paleontologların Hector gibi örnekleri incelemekle ilgilenmelerinin bir nedenidir.

Bazı paleontologlar, örneklerin müzelerin erişemeyeceği fiyatlara satılabileceğinden korktukları için, bu fosillerin açık artırmaya çıkarılması uygulamasına uzun süredir karşı çıkıyorlar.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet