Daily Star: Hükümet yemeklik yağ fiyatlarını düşürmek için kararlı bir şekilde müdahale etmeli

Gazete, hükümetin uluslararası fiyatlar ışığında adil fiyat ayarlaması yapması ve hatalı tüccarları ve ithalatçıları cezalandırması gerektiğini söylüyor.

05 Mayıs 2022 22:00 Gündem
Daily Star: Hükümet yemeklik yağ fiyatlarını düşürmek için kararlı bir şekilde müdahale etmeli

Endonezya'nın 27 Nisan Çarşamba günü ham ve rafine edilmiş hurma yağı ihracat yasağını takiben soya fasulyesi ve hurma yağı fiyatlarının bir gecede artmasından endişe duyuyoruz.

Sadece son bir yılda yedi aşamada fiyatların yükseldiği piyasada fiyatlar bir kez daha litre başına 10-15 Tk (0,16-0,24 S$) yükseldi. Tüccarlar son artışın arz sıkışıklığından kaynaklandığını söylese de, Ulusal Gelir Kurulu'na (NBR) göre, bu yılın ilk üç buçuk ayında yaklaşık 850.000 ton palmiye yağı ve 406.000 ton soya fasulyesi yağı ithal edildi , bu ülkeye en az bir buçuk ay daha dayanmalı.

Tüccarlar, rafineri şirketleri ve bayilerinin fiyatları daha da yukarı çekmek için temel ürünün tedarikini manipüle ettiğini iddia etti. Ne yazık ki, yemeklik yağ pazarında bu bir trend haline geldi.

Piyasada sürekli olarak suni krizler yaratan vicdansız işadamlarına hükümetin nasıl hakim olamadığını artan bir endişeyle izliyoruz. Ulusal Tüketici Haklarının Korunması Müdürlüğü'ne göre fiyatlar, rafineriler, bayiler veya sipariş tüccarları, toptancılar ve perakendecileri içeren değer zincirinin dört aşamasında manipüle ediliyor.

Sendika o kadar güçlü ki, hükümetin yemeklik yağ ithalatı, ithalat vergilerinin kaldırılması ve fiyatların sabitlenmesi yoluyla piyasayı istikrara kavuşturma girişimleri bile, tüketicilerin kötü durumunu hafifletmekte hiçbir etkiye sahip değil gibi görünüyor.

Bangladeş'te kullanılan yemeklik yağın yüzde 53'ünün hurma yağı olduğunu ve bunun yüzde 80'inin Endonezya'dan geldiğini anlıyoruz. Endonezya'nın ham ve rafine edilmiş hurma yağı ihracat yasağı, hükümet alternatif kaynaklardan rekabetçi fiyatlarla hurma yağı ithal etmek için hızlı hareket etmezse gelecekte olumsuz bir etkiye sahip olacaktır.

Uluslararası pazardaki arz sıkıntısının yakın gelecekte yurt içi fiyatları etkilemesi muhtemeldir ve bu da hükümetin yılın başından beri piyasada hasara yol açan sendikalara karşı sert önlem alması için daha fazla nedendir.

Uluslararası fiyatlar ışığında adil fiyat ayarlaması sağlamalı ve durumdan yararlanmaya çalışan hatalı tüccarları ve ithalatçıları cezalandırmalı ve mutfak pazarlarındaki gevşek gözetimini düzeltmelidir.

Özellikle düşük gelirli gruplardan gelen Bangladeşliler, son birkaç aydır kontrolden çıkan tüm temel öğelerin fiyatlarıyla geçinmek için mücadele ediyor. Yemeklik yağ fiyatlarındaki artış yine insanlık dışı.

Hükümetin, vicdansız işadamlarından oluşan örgütlü sendikanın, canice kaprislerine karşı böylesine önemli bir piyasayı rehin tutmasına neden izin verdiğini anlamakta güçlük çekiyoruz. İnsanlar böyle bir açgözlülüğün insafına kalmaktan daha iyisini hak ediyor.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet