Covid Aşısı Arzı İlk Kez Talebi Geçti

Ocak ayında, Gavi ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yürütülen küresel aşı programı COVAX, Şubat ayı ortasında yayınlanan bir belgeye göre ülkelere tahsis edilecek 436 milyon aşıya sahipti.

24 Şubat 2022 22:00 Gündem
Covid Aşısı Arzı İlk Kez Talebi Geçti

Covid-19 aşılarını paylaşmaya yönelik küresel proje, son işarete 300 milyondan fazla doz yerleştirmek için mücadele ediyor, dünyayı aşılama sorunu artık arzdan çok taleple ilgili.

Geçen yıl, varlıklı ülkeler mevcut aşıların çoğunu önce kendi vatandaşlarına aşılamak için kullandılar, bu da düşük gelirli ülkelerdeki insanların üçte birinden daha azının aşılandığı, zengin ülkelerdeki %70'ten fazla olduğu anlamına geliyor.

Ancak halk sağlığı yetkilileri Reuters'e verdiği demeçte, arz ve bağışların artmasıyla birlikte, daha yoksul ülkelerin soğuk zincir kıtlığındaki boşluklar, aşı tereddütleri ve dağıtım ağlarını destekleyecek para eksikliği gibi engellerle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Ocak ayında, Gavi ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yürütülen küresel aşı programı COVAX, Şubat ayı ortasında yayınlanan bir belgeye göre ülkelere tahsis edilecek 436 milyon aşıya sahipti.

Ancak COVAX Bağımsız Aşı Tahsisi Grubu'ndan alınan belgeye göre, düşük gelirli ülkeler Mayıs ayı sonuna kadar dağıtım için yalnızca 100 milyon doz istedi - 14 dağıtım turunda ilk kez arz talebi geride bıraktı.

Bir Gavi sözcüsü, yorum yapması istendiğinde, COVAX'ın şu anda talebi karşılamak için yeterli arzın olduğu bir durumda olduğunu, ancak aşıların piyasaya sürülmesinin birkaç az gelişmiş ülkede bir sorun olduğunu kabul ettiğini söyledi.

Sözcü, "Ülkelerin aşıları hızlı ve geniş ölçekte yaymasına yardımcı olabilirsek, aşı eşitliği açığını yalnızca bir kez ve herkes için kapatacağız" dedi.

COVAX tarafından bu turda atanmayan aşılar daha sonra tekrar tahsis edilebilir.

Zengin ülkeler ekonomilerini açarken, DSÖ ve diğer halk sağlığı uzmanları, daha fakir bölgelerde aşıların yavaş yavaş yayılmasının koronavirüse tekrar mutasyona uğrama ve potansiyel olarak yeni varyantlar yaratma şansı vereceği konusunda uyarıyor.

Buzdolapları ve dondurucular

Ocak ayı tahsisindeki aşı talebinin düşük olması, kısmen arzdaki son artışlarla açıklanıyor. COVAX, ilk çeyrekte dağıtılmak üzere on milyonlarca doz atadı ve Ocak ayında milyarıncı dozunu verdi.

Aşı dağıtımına dahil olan yetkililer, ülkelerin kullanamayacakları daha fazla doz almaya isteksiz olduklarını söyledi.

Afrika Birliği'nin Afrika Aşı Dağıtım İttifakı'nın DSÖ, Gavi ve diğer Afrika'daki katılımcıları ile birlikte düzenlediği, Nijerya'nın Abuja kentinde Çarşamba günü dağıtım zorluklarını ele alan bir zirve gerçekleşiyor.

Afrika ülkelerinin Ebola'dan sıtmaya kadar ölümcül hastalıklarla mücadele konusundaki deneyimleri göz önüne alındığında milyarlarca doz COVID-19 aşısı uygulayabileceğine dair umutlar vardı.

Ancak krizin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, Reuters tarafından Ocak ayında Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından aşı dağıtımını hızlandırmak için gereken ekipmanla ilgili olarak görülen bir anket, bazı zorlukların altını çizdi.

Afrika Birliği'nin 55 üye devletinin 44'ünde "kritik boşluklar" buldu: 24 ülke buzdolabına ihtiyaç duyduğunu, 18 ülke derin dondurucuya ihtiyaç duyduğunu, 22'si gömme dondurucuya ihtiyaç duyduğunu ve 16'sında yeterli gömme soğuk odaya sahip olmadığını söyledi.

Bir UNICEF sözcüsü, şimdiden yaklaşık 70 ülkeye 800'den fazla ultra soğuk zincir dondurucunun yanı sıra 52.000 buzdolabının teslim edildiğini söyledi.

“Tedarik arttıkça ve hükümetler yanıt olarak ulusal düzeyde aşılama hedeflerini ayarladıkça, ülkelerin soğuk zincir kapasite boşluklarını belirlemelerine ve kapatmalarına yardımcı olmaya devam ediyoruz” dedi.

Dezenformasyon ve finansman

Sorun COVAX için özellikle akut çünkü aşırı soğuk tutulması gereken Pfizer-BioNTech aşısı, küresel program tarafından sunulan ana aşı olarak AstraZeneca'nın aşısının yerini aldı.

UNICEF araştırması, Burundi ve Gine gibi bazı Afrika ülkelerinin ulusal düzeyden yerel dağıtım merkezlerine kadar soğuk zincirin her noktasında boşluklara sahip olduğunu gösterdi.

Bulguların, COVAX'ın aşı teslim ettiği ülkeler için altyapı ve ekipmana yeterince hızlı yatırım yapmadığına dair artan endişelerin altını çizmesi muhtemel.

Halk sağlığı yetkilileri, finansman eksikliğinden ve ülkelerin teslimatlar - özellikle bağışlar - konusunda yeterli bildirime sahip olmaması nedeniyle sorunun daha da kötüleştiğini, bunun da aşı kampanyalarını planlamalarını zorlaştırdığını söyledi.

Afrika'daki aşıların dağıtımında görev alan yetkililer, aşı olmanın öneminin iletilmesi ve dezenformasyonun ele alınmasına daha fazla odaklanmanın gerektiğini söyledi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir yetkili, "İletişim en büyük sorunlardan biri... Mesajlaşmayı doğru yapmazsak yaptığımız her şey boşuna" dedi.

Daha zengin ülkeler COVID'den uzaklaşmaya çalıştıkça, küresel girişimler için para da kurumaya başladı.

Bu çeyrek için istediği 5,2 milyar doların iyonu. Para, aşı tedariki ve sevkiyatının yanı sıra ülkelerde şırınga ve teslimat desteği sağlamak için kullanılıyor.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet