Çin'in sağlık sistemi, Covid-19 varyantı Omicron'un vurduğu zorluklarla karşı karşıya

Çin, pandeminin başlangıcından bu yana koronavirüs vakalarındaki en büyük artışıyla mücadele ediyor, milyonlarca kişi karantina altında ve sağlık sistemi baskı hissediyor.

10 Nisan 2022 10:00 Gündem
Çin'in sağlık sistemi, Covid-19 varyantı Omicron'un vurduğu zorluklarla karşı karşıya

Sıfır Covid-19 stratejisine bağlı kalan son ülkelerden biri olan Çin, sıkı karantinalar ve tüm vakaları güvenli tesislere göndererek her enfeksiyonu ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Bu, yüksek oranda bulaşıcı Omicron varyantı popülasyonda hızla hareket ettiğinden, Çin'in zaten baskı altında olan tıbbi sistemine bir yük getiriyor.

İşte Çin'in Covid-19 ile mücadelede karşılaştığı bazı önemli zorluklar:
aşı oranları

Pekin, Çin'de 1,2 milyardan fazla insanın Mart ortasına kadar iki doz Covid-19 aşısı aldığını söyledi - nüfusun yaklaşık yüzde 90'ı.

Ayrıca bir destek kampanyası başlattı, ancak nüfusun yarısından fazlası henüz üçüncü bir atış yapmadı.

Büyük bir zorluk, yaşlıları korumaktır, 80 yaşın üzerindeki Çinlilerin sadece yarısı çifte aşılanmış ve beşte birden azı bir destek almıştır.

60 yaşın üzerindekilerin yarısından biraz fazlası üçüncü bir atış aldı.

Yetkililer, Hong Kong'daki hastanelerin çoğu aşılanmamış yaşlı hastalar olmak üzere bir dizi ciddi vakanın altında kalmasından sonra, yaşlıları üçüncü bir doz almaya teşvik etmek için yeni bir adım attı.

Çin, evde yetiştirilen aşıları kullanıyor ve herhangi bir yabancı yapımı aşıyı onaylamadı, ancak Pfizer'in Covid-19 ilacı Paxlovid'e "şartlı" onay verdi.

Çin aşıları, birçok yabancı aşı ile karşılaştırıldığında, çalışmalarda daha düşük bir etkinlik oranı göstermiştir.

Bununla birlikte, yakın zamanda birkaç Çinli aşı üreticisine, Pfizer/BioNTech ve Moderna çekimleriyle aynı teknoloji olan, yurt içinde yapılmış bir mRNA Covid-19 aşısı üzerinde klinik deneyler için ön izin verildi.

Çin'in sağlık sistemi, pandemiden önce bile yeterli sayıda personele sahip değildi ve devasa nüfusuyla başa çıkmakta zorlanıyordu.

Ulusal Sağlık Komisyonu'na göre, Çin'de 10.000 kişiye yalnızca 2,9 pratisyen hekim düşüyor. İngiltere'de her 1000 kişiye yaklaşık aynı sayı düşüyor.

Çin'in bazı bölgeleri ne yazık ki yetersiz kaynaklara sahip.

Yetkililer, yakın tarihli bir Covid-19 kümesinin bulunduğu Jilin eyaletinde 24 milyonluk bir nüfus için sadece 22.880 hastane yatağı olduğunu söyledi.

Pekin Üniversitesi araştırmacıları, yetkililerin kısıtlamaları Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ndekine benzer derecede gevşetmesi durumunda Çin'in tıbbi sistemini hızla alt üst edecek "devasa bir salgın" yaşayabileceği konusunda uyardı.

Araştırmacılar, muhtemelen günde yüz binlerce yeni vakaya yol açacağını söyledi.
Kent-kır ayrımı

Kırsal yoksulluktaki büyük azalmalara rağmen, kırsal kesim ile şehirler arasında sağlık hizmetlerine erişimde hala önemli farklılıklar bulunmaktadır.

Çin'in zenginliğinin, ekipmanının ve uzmanlığının çoğu, daha zengin sakinlerin uluslararası klinikler de dahil olmak üzere çeşitli hastaneler arasında seçim yapabildiği üst düzey şehirlerde bulunuyor.

Ulusal Sağlık Komisyonu'nun geçen yılki raporuna göre, Çin'de kırsal alanlarda 1000 kişiye yalnızca 1,6 sağlık çalışanı ve yalnızca 1,5 hastane yatağı düşüyordu.

Nüfusun yaklaşık yüzde 40'ı kırsalda yaşamasına rağmen, kırsal Çin'de toplamda sadece 1,4 milyon hastane yatağı vardı.

Çalışmak için şehirlere göç eden kırsal kesimdeki Çinliler de bürokrasi nedeniyle şehirlerde sağlık hizmetlerine erişmekte zorlanıyor.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet