BM raporu: 'Dönüştürücü' iklim eylemi için asla geç değil

İklim çözümleri üzerine yaklaşan bir BM raporunun arkasındaki üst düzey bir araştırmacı, dünyanın küresel ısınmayı durdurmak için bir "dönüşüm" başlatması gerektiğini söyledi ve harekete geçmek için asla geç olmadığını da sözlerine ekledi.

19 Mart 2022 23:00 Gündem
BM raporu: 'Dönüştürücü' iklim eylemi için asla geç değil

Birleşmiş Milletler'in Şubat ayında yaptığı bir değerlendirmede, "insanın çektiği acıların atlası" olarak adlandırılan uzmanlar, iklim değişikliğinin insanlar ve bağlı oldukları gezegen üzerindeki geçmiş, şimdiki ve gelecekteki etkilerini yıkıcı ayrıntılarla ortaya koydu.

Bilim şimdi, bu hızlanan iklim değişikliğinden insanların sorumlu olduğunu açık bir şekilde kabul ediyor ve Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) Nisan ayı başlarında beklenen bir sonraki raporu, yarattığımız karmaşadan kendimizi nasıl kurtarabileceğimize odaklanıyor.

Bunu yapmak için dünya, atmosfere pompalanan gezegeni ısıtan gazların miktarını büyük ölçüde azaltmanın bir yolunu bulmalıdır.

İklim ekonomisti Celine Guivarch AFP'ye verdiği demeçte, "Tüm ana sistemlerin büyük ölçekli dönüşümünden bahsediyoruz: enerji, ulaşım, altyapı, binalar, tarım ve gıda."

Ukrayna'daki savaş, yalnızca dünyanın, özellikle iklim değişikliğinden sorumlu olan "fosil yakıtlara olan büyük bağımlılığını" göstermekle kalmıyor, aynı zamanda doğru seçimleri yapmak için bir fırsat da olabilir, dedi.

Guivarch, "Bir yol ayrımındayız ve alınan kararlara bağlı olarak iklim değişikliği sorununu daha da kötüleştirmeye veya cevaplar bulmaya katkıda bulunabiliriz" dedi.

Ancak, Uluslararası Çevre ve Kalkınma Araştırmaları Merkezi'ndeki araştırmacı, yüzyılın ortasına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmak için büyük değişikliklerin şimdi başlatılması gerektiğini söyledi.

Bunun nedeni kısmen insan sistemlerindeki atalet - yeni altyapı inşa etmek için gereken zaman gibi - ve doğal olanlardır, çünkü CO2 atmosferde birkaç yüzyıl boyunca kalır.

Asla geç Değil

BM'ye göre, en iddialı Paris Anlaşması hedefi olan ısınmayı sanayi öncesi dönemin 1,5 santigrat derece üzerinde sınırlama umuduna sahip olmak için emisyonların 2030 yılına kadar neredeyse yarıya indirilmesi gerekiyor.

Ancak emisyonlar hala artıyor.

Aciliyete rağmen, bazıları hala hiçbir şey yapmak istemiyor.

Guivarch, "Artık iklim konusunda şüpheci yorumları pek duymuyoruz, ancak bu yeni 'gecikme söylemi' var" dedi.

"İklim değişikliği olduğunu ve bunun insan kaynaklı olduğunu kabul ediyorlar, ancak asgari düzeyde eylemi veya eylemsizliği haklı çıkarmaya çalışıyorlar."

Bazıları, gelecekteki teknolojik çözümlerin 10, 20 veya 30 yıl içinde devreye alınmasını beklemeyi öneriyor.

Ve insanlar, şirketler ve hatta uluslar, emisyonlarının daha büyük kirleticiler tarafından gölgede bırakıldığı için harekete geçmenin faydasız olduğunu iddia edebilir.

Diğerleri, iklim değişikliğinin aşırı olayları hızlandırdığına dair işaretlere omuz silkiyor ve bu konuda bir şey yapmak için çok geç olduğunu söylüyor.

"Bu yanlış" diyen Guivarch, bir derecenin her kesrinin etkileri artırdığını ve riskleri çoğalttığını da sözlerine ekledi.

Bu nedenle, "harekete geçmek için asla geç değildir, çünkü tüm sera gazı emisyonlarından kaçınılır, etkileri ve riskleri savuşturur".

Ancak önündeki zorlukları en aza indirmiyor.

Gerçek bir ekonomik dönüşümü tetiklemek için, yatırımları fosil yakıtlardan uzak ve çözümlere odaklarken “toplumun tamamını, işletmeleri, vatandaşları” devreye sokmak gerekecektir.

2015'te Paris anlaşmasının imzalanmasından bu yana farkındalık artarken ve karar vericiler konuyu giderek daha fazla benimsemekle birlikte, bahsettiğimiz dönüşümün "büyüklük dereceleri, hızı ve kapsamı konusunda hala bir anlayış eksikliği olduğunu söyledi. hakkında".

Guivarch, "Küresel ölçekte toplu olarak, eylemler zor değil" dedi.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet