BM, iklim değişikliği çözümleri el kitabını yayınlayacak

BM iklim uzmanları, toplumların ve ekonomilerin "yaşanabilir" bir gelecek sağlamak için nasıl dönüşmesi gerektiğini ortaya koyan bir raporda Pazartesi günü küresel ısınmayı durdurmanın kesin kılavuzu olması beklenen şeyi yayınlamaya hazırlanıyor.

05 Nisan 2022 10:00 Gündem
BM, iklim değişikliği çözümleri el kitabını yayınlayacak

Ukrayna'daki savaşın Batı'da enerji konusunda acil bir yeniden düşünmeyi teşvik etmesiyle analistler, BM'nin Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin son raporunun aynı zamanda Rus petrol ve gazından hızlı bir geçiş arayan ülkeler için önemli bir kaynak olacağını söylüyorlar.

Son aylarda IPCC, sera gazı kirliliğinin gezegeni nasıl ısıttığını ve bunun Dünya'daki yaşam için ne anlama geldiğini kapsayan devasa bilimsel değerlendirmeler üçlemesinin ilk iki bölümünü yayınladı.

Bu üçüncü rapor, bu konuda ne yapılması gerektiğini özetleyecektir.

Ancak iklim çözümleri modern yaşamın neredeyse tüm yönlerine dokunduğundan ve önemli yatırımlar gerektirdiğinden, bu yanıtın geniş siyasi sonuçları var.

İki hafta süren yorucu müzakereler, yaklaşık 200 ulusun, yüzlerce sayfalık temel değerlendirmeyi damıtarak, üst düzey bir "politika yapıcılar için özet" satır satır atmak için mücadele ettiğini gördü.

Bu toplantının Cuma günü sona ermesi gerekiyordu, ancak hafta sonu boyunca sürdü. IPCC değerlendirmesi başlangıçta Pazartesi günü 0900 GMT'de herkese açık olarak yayınlanacaktı, ancak şimdi 1500GMT'de yayınlanacak.

Sürece yakın bir kişi, "Herkesin kaybedecek bir şeyi var ve herkesin kazanacak bir şeyi var" dedi.

IPCC'nin enerji üretimi ve endüstrisinin yanı sıra şehirler, ulaşım ve gıda sistemlerindeki dönüşümsel değişikliklere duyulan ihtiyacı detaylandırması beklendiği için kolay cevaplar olası değildir.

Dünyayı iklim değişikliğinin en kötü tahribatından kurtarmak için raporun ayrıca karbondioksit kirliliğini azaltmanın artık yeterli olmadığı konusunda uyarması da bekleniyor.

Ve henüz ölçeklendirmeye uygun olmayan teknolojilerin, atmosferden CO2'yi emmek için muazzam bir şekilde hızlandırılması gerekecek.

2015 Paris iklim anlaşmasının arzu edilen hedefi olan küresel ısınmada 1,5 derecelik bir üst sınır, dünya uluslarının çoğu tarafından bir hedef olarak benimsendi.

Şimdiye kadar zar zor 1,1 derecelik ısınma, dünya genelinde yıkıcı bir ölümcül aşırı hava dalgasına yol açtı.

Fosil yakıtlar

BM başkanı Antonio Guterres geçen ay büyük ekonomilerin sert kesintiler gerektiğinde karbon kirliliğinin artmasına izin verdiği konusunda uyardı.

“İklim felaketine uyurgezerlik yapıyoruz” dedi.

Şubat ayında, IPCC'nin geçmiş, şimdiki ve gelecekteki iklim değişikliği etkileri ve kırılganlıkları hakkındaki raporu, Guterres'in "insan ıstırabı atlası" dediği şeyi detaylandırdı.

Raporda, karbon kirliliğinin azaltılmasında ve halihazırda boru hattında olan etkilere hazırlanmada daha fazla gecikmenin "herkes için yaşanabilir ve sürdürülebilir bir geleceği güvence altına almak için kısa ve hızla kapanan bir fırsat penceresini kaçıracağı" sonucuna varıldı.

Mevcut ulusal karbon azaltma taahhütleri, dünyayı 2100 yılına kadar 2,7 derecelik ısınmaya doğru hala felaket bir yola sokuyor.

350.org'dan Namrata Chowdhary, "Hükümetler nihayet fosil yakıtların dünya çapında hissedilen acıların arkasındaki gerçek suçlular olduğunu kabul etmeden önce daha ne kadar yıkıma tanık olmalıyız ve daha kaç bilimsel rapor gerekecek?" dedi.

Raporun ana odak noktası, küresel ekonomiyi fosil yakıtlardan uzaklaştırmak ve güneş ve rüzgardan nükleer, hidro ve hidrojene kadar düşük veya sıfır karbonlu enerji kaynaklarına geçmektir.

Bu geçişe yardımcı olan şey, yenilenebilir enerjinin artık çoğu pazarda fosil yakıtlar tarafından üretilen enerjiden daha ucuz olmasıdır.

IPCC ayrıca, ister binaları daha enerji verimli hale getirerek, ister daha az sığır eti yemek ve bir tatil ya da iş toplantısı için dünyanın öbür ucuna uçmamak gibi yaşam tarzındaki değişiklikleri teşvik ederek, petrol, gaz ve kömür talebini azaltmanın yollarını da detaylandırıyor.

Üst düzey politika özeti üzerinde yoğun siyasi çekişmelerle, bazıları mesajın sulandırılmış olacağından korkuyor.

Uluslararası Çevre Hukuku Merkezi'nden Nikki Reisch, "İklim krizi hızlanıyor ve fosil yakıtlar en büyük neden. Bu gerçeği vurgulamayan herhangi bir azaltma raporu, IPCC'nin bağlı olduğu bilimi inkar ediyor" dedi.

Raporun bulguları, Kasım ayında Mısır'da COP 27'de yeniden başlayacak olan BM siyasi müzakerelerini besleyecek.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet