Bilim adamları cüce gezegen Plüton'da buz volkanları keşfetti

Güneş sistemimizde bilinen hiçbir şeye benzemeyen ve hala aktif olabilecek kubbe şeklindeki bir buz volkanı grubu Plüton'da tespit edildi. Bu keşif, NASA'nın Yeni Ufuklar misyonundan alınan veriler kullanılarak yapıldı ve bu uzak donmuş dünyanın önceden düşünülenden daha dinamik olduğunu gösteriyor.

31 Mart 2022 10:00 Gündem
Bilim adamları cüce gezegen Plüton'da buz volkanları keşfetti

Bilim adamlarına göre, on veya daha fazla sayıda olabilen kriyovolkanların yüksekliği bir milin onda altısı (1 km) ile dört buçuk mil (7 km) arasında değişmektedir. Araştırmacılara göre, gazları ve erimiş kayaları püskürten Dünya volkanlarından farklı olarak, bu cüce gezegendeki kriyovolkanlar, diş macunu kıvamında büyük miktarda buz - muhtemelen diğer donmuş maddelerden ziyade donmuş su - ekstrüde eder.

Asteroit kuşağı cüce gezegen Ceres, Satürn'ün uyduları Enceladus ve Titan, Jüpiter'in uydusu Europa ve Neptün'ün uydusu Triton'da da kriyovolkanlar tespit edilmiştir. Bununla birlikte, araştırmacılara göre, sıcaklık ve atmosferik basınç dahil olmak üzere yüzey parametrelerinin yanı sıra çeşitli buz elementleri kombinasyonlarının tümü Plüton'dan farklıdır.

Colorado, Boulder'daki Southwest Araştırma Enstitüsü'nden baş yazar ve gezegen bilimcisi Kelsi Singer, "Bu özellikleri bulmak, Plüton'un daha önce düşündüğümüzden daha aktif veya jeolojik olarak canlı olduğunu gösteriyor" dedi.

Singer, "Bu özelliklerin jeolojik olarak yeni olması, geniş bir alanı kaplaması ve büyük olasılıkla su buzundan yapılmış olması şaşırtıcı çünkü Plüton'un tarihinin bu aşamasında sahip olacağını düşündüğümüzden daha fazla iç ısı gerektiriyor."

Dünya'nın ayından daha küçük olan ve yaklaşık 1.400 mil (2.380 kilometre) çapa sahip olan Plüton, güneşi yaklaşık 3,6 milyar mil (5,8 milyar kilometre), yani Dünya'nın kabaca 40 katı bir mesafede çevreler. Yüzeyinde ovalar, dağlar, kraterler ve vadiler bulunabilir.

2015 yılında New Horizons tarafından alınan en son çalışmanın görüntüleri ve verileri, Plüton'daki kriyovolkanizma ile ilgili önceki varsayımları doğruladı.

Güneybatı Araştırma Enstitüsü gezegen bilimcisi Alan Stern, New Horizons baş araştırmacısı ve araştırma ortak yazarına göre, çalışma sadece kriyovolkanizma için yaygın kanıtlar değil, aynı zamanda uzun ömürlü olduğunu ve sadece tekil bir olay olmadığını keşfetti.

Stern, Plüton'un en büyüleyici yanının, çok karmaşık olmasıdır - daha küçük boyutuna ve Güneş'ten daha uzak olmasına rağmen Dünya veya Mars kadar karmaşık.

Plüton, Dünya ve güneş sistemimizdeki diğer gezegenler gibi, yaklaşık 4,5 milyar yıl önce oluştu. Görünüşe göre, zamanla toplanacak çarpma kraterlerinin eksikliğine bağlı olarak, son birkaç yüz milyon yılda oluşmuş olan kriyovolkanları oldukça yeni.

Jeolojik bir zaman çizelgesinde, bunun oldukça yeni olduğunu söyleyen Singer, çok az çarpma krateri olduğu için bu süreçlerin şu anda devam ediyor olmasının makul olduğunu da sözlerine ekledi.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet