Biden, Putin'in savaşın devam edeceğini söylediği gibi Rusya'nın Ukrayna'da soykırım yaptığını söyledi

ABD Başkanı Joe Biden ilk kez Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinin soykırım anlamına geldiğini söylerken, Başkan Vladimir Putin Rusya'nın "ritimli ve sakin bir şekilde" operasyonunu sürdüreceğini ve hedeflerine ulaşacağını söyledi.

14 Nisan 2022 11:00 Gündem
Biden, Putin'in savaşın devam edeceğini söylediği gibi Rusya'nın Ukrayna'da soykırım yaptığını söyledi

Biden, Iowa'daki bir etanol fabrikasında yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanının söylemini önemli ölçüde tırmandıran soykırım terimini kullandı ve daha sonra Air Force One'a binmeye hazırlanırken tanımın arkasında durdu.

Biden 12 Nisan Salı günü gazetecilere verdiği demeçte, "Evet, buna soykırım dedim çünkü Putin'in sadece Ukraynalı olabilme fikrini ortadan kaldırmaya çalıştığı ve kanıtların arttığı giderek daha açık hale geldi" dedi.

"Avukatların hak kazanıp kazanmadığına uluslararası düzeyde karar vermesine izin vereceğiz, ama bana öyle geliyor."

Biden, Putin'i defalarca savaş suçlusu olarak nitelendirdi, ancak Salı günü Rusya'yı ilk kez soykırımla suçladı.

Rusya defalarca sivilleri hedef aldığını yalanladı ve Ukrayna ve Batı'nın savaş suçu iddialarının Rus güçlerini itibarsızlaştırmak için yapıldığını söyledi.

Rusya'nın kuzey Ukrayna'dan çekildiği kasabaların çoğu, Kiev'in bir cinayet, işkence ve tecavüz kampanyası olduğunu söylediği olayda öldürülen sivillerin cesetleriyle doluydu.

Kremlin, Ukrayna'yı askerden arındırmak ve Nazilerden arındırmak için 24 Şubat'ta "özel askeri operasyon" başlattığını söyledi. Kiev ve Batılı müttefikleri bunu sahte bir bahane olarak reddediyor.

1945'ten bu yana bir Avrupa devletine yönelik en büyük saldırı olan Moskova'nın yaklaşık yedi hafta süren işgali, 4,6 milyondan fazla insanın yurt dışına kaçmasına, binlerce kişinin ölmesine veya yaralanmasına ve Rusya'nın dünya sahnesinde neredeyse tamamen tecrit edilmesine yol açtı.

Putin Salı günü, bir haftadan fazla bir süredir çatışmayla ilgili ilk kamuoyu yorumlarını Rusya'nın operasyonlarına "ritimli ve sakin bir şekilde" devam edeceğini söylemek için kullandı ve güvenlik de dahil olmak üzere hedeflerine ulaşılacağına olan inancını dile getirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Çarşamba günü sabahın erken saatlerinde yaptığı bir konuşmada Putin'le alay etti: "Bir aydan biraz daha uzun süren bir savaşta on binlerce kendi askerinin ölümünü sağlayan bir plan nasıl ortaya çıkabilir?"

Putin, ara sıra barış görüşmelerinin “yine bizim için çıkmaz bir duruma döndüğünü” söyledi.

Putin, yorumları sırasında sık sık başıboş dolaşıyor ya da kekeliyor gibiydi. Rusya'nın lideri olarak 22 yılı aşkın süredir ticari markası olan buz gibi, kendinden emin tavrı sadece ara sıra benimsedi.

Savaşın ilk günlerinde Rus televizyonunda her yerde bulunan Putin, Rusya'nın iki hafta önce kuzey Ukrayna'dan çekilmesinden bu yana kamuoyundan büyük ölçüde geri çekilmişti.
Putin'in müttefiki tutuklandı

Zelensky, Rusya'ya, Kremlin'in ülkedeki en yüksek profilli siyasi müttefikinin serbest bırakılmasını istiyorsa savaş esirlerini serbest bırakmasını söyledi.

Ukrayna, Muhalefet Platformu - Yaşam İçin Partisi lideri Viktor Medvedchuk'un tutuklandığını söyledi.

Şubat ayında yetkililer, bir vatana ihanet davası açıldıktan sonra ev hapsinden kurtulduğunu söylediler.

Putin'in kızının vaftiz babası olduğunu söyleyen politikacı yanlış yaptığını inkar etti. Bir sözcü yorum yapmak için hemen müsait değildi.

Zelensky, konuşmasında, "Rusya Federasyonu'na şunu teklif ediyorum: bu adamınızı şu anda Rus esaretinde tutulan kızlarımız ve erkeklerimizle değiştirin" dedi.

Ukrayna güvenlik servisi başkanı Ivan Bakanov, Medvedchuk'un kelepçeli bir fotoğrafının yanı sıra Facebook'ta, operasyon görevlilerinin onu tutuklamak için "şimşek hızında ve tehlikeli çok seviyeli bu özel operasyonu yürüttüğünü" söyledi.

Tass haber ajansı, bir Kremlin sözcüsünün fotoğrafı gördüğünü ve gerçek olup olmadığını söyleyemediğini söyledi.

Rusya, şimdi Donbas olarak bilinen iki doğu ilinde ayrılıkçılar adına daha fazla toprak ele geçirmeyi hedeflediğini söyledi. Rus kuşatması altında bir çorak araziye indirgenmiş Mariupol limanını da içeriyor.

Ukrayna, on binlerce sivilin yiyecek ve su getiremeyecek şekilde bu şehirde mahsur kaldığını söylüyor ve Rusya'yı yardım konvoylarını engellemekle suçluyor.

Rusya doğudaki çabalarını iki katına çıkarırken, Luhansk bölge valisi Serhiy Gaidai sakinleri tahliye etmeye çağırdı. Sosyal medyada, "Rus kabuğundan uykunuzda kalıp yanmak çok daha korkutucu" diye yazdı.

Mariupol'un da dahil olduğu doğu Donetsk bölgesinin valisi Pavlo Kyrylenko, şehirde olası kimyasal silah kullanımına ilişkin olay raporları gördüğünü ancak bunları teyit edemediğini söyledi.

ABD ve İngiltere, raporları doğrulamaya çalıştıklarını söylediler.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), durumu yakından izlediğini söyledi.

Kimyasal silah üretimi, kullanımı ve stoklanması 1997 Kimyasal Silahlar Sözleşmesi kapsamında yasaklanmıştır.

Rusya savunma bakanlığı, Reuters'in yorum talebine yanıt vermedi. Interfax haber ajansının bildirdiğine göre, doğudaki Rus destekli ayrılıkçı güçler Mariupol'da kimyasal silah kullandıklarını yalanladı.

İki yetkilinin Reuters'e verdiği demeçte, 750 milyon dolar (1 milyar ABD Doları) daha fazla askeri yardım açıklamasının beklendiğini, bunun savaşın uzayacağına dair bir işaret olarak, obüsler de dahil olmak üzere Ukrayna'ya ağır topçu sistemlerini de dahil etmelerinin beklendiğini söyledi.

En ciddi uluslararası suç olarak kabul edilen soykırım, ilk olarak Nazi Holokost'unu tanımlamak için kullanıldı. 1948 yılında Birleşmiş Milletler sözleşmesinde uluslararası hukuka göre bir suç olarak kurulmuştur.

Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana, Dışişleri Bakanlığı bu terimi resmi olarak yedi kez kullandı. Bunlar Bosna, Ruanda, Irak ve Darfur'daki katliamları; IŞİD'in Yezidiler ve diğer azınlıklara yönelik saldırıları; Çin'in Uygurlara ve diğer Müslümanlara yönelik muamelesi ve bu yıl Myanmar ordusunun Rohingya azınlığa yönelik zulmü üzerine.

Çin soykırım iddialarını reddediyor.

Dışişleri Bakanlığı'nda, böyle bir belirleme normalde titiz bir iç süreci takip eder. Yetkililer, yine de son kararın, hareketin Amerikan çıkarlarını ilerletip ilerletmeyeceğini değerlendiren dışişleri bakanına bağlı olduğunu söyledi.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet