ABD, Moldova'ya Ukrayna mülteci kriziyle ilgili yardım için 50 milyon dolar açıkladı

ABD Pazar günü, Moldova'nın Ukrayna mülteci krizinin etkileriyle başa çıkmasına yardımcı olmak için 50 milyon dolarlık bir yardım paketi açıkladı.

05 Nisan 2022 23:00 Gündem
ABD, Moldova'ya Ukrayna mülteci kriziyle ilgili yardım için 50 milyon dolar açıkladı

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield yaptığı açıklamada, fonun sınır yönetimi ve insan kaçakçılığıyla mücadele çabalarına yönelik programları, eğitimi ve ekipmanı destekleyeceğini söyledi.

Fonlar ayrıca, Ukrayna sınırındaki yaklaşık 3,3 milyon nüfuslu eski bir Sovyet ülkesi olan Moldova'daki yolsuzluk ve siber suçlarla mücadele için de kullanılacak. Rusya'nın Şubat ayında ülkeyi işgal etmesinden bu yana 392.000'den fazla Ukraynalı Moldova'ya kaçtı.

"Bugün, hükümetiniz ve Moldova halkının, çoğu kadın ve çocuk olan, sahip oldukları her şeyi ve sevdikleri insanları güvenli bir yere kaçmak zorunda kalan Ukraynalı mültecileri kucaklamak için bir araya gelme şeklini ilk elden görebildim. Thomas-Greenfield Kişinev'de düzenlediği ortak basın toplantısında söyledi.

"Onları kollarınızı açarak karşıladınız. Bunun için misafirperverliğiniz ve cömertliğiniz artık dünya çapında biliniyor. Tüm çabalarınızda Amerika Birleşik Devletleri'nde kararlı bir ortağınız olduğunu bilmenizi istiyorum. Bunu biliyoruz. yardım senin ellerinde çok uzağa gidecek."

Thomas-Greenfield, Pazar günü, mültecilerin gıda ve diğer kritik malzemelere erişebilecekleri Moldova'daki bir mülteci merkezini de ziyaret etti. Ziyareti, Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın Rus güçlerini Ukrayna'nın Bucha kentinde sivilleri infaz etmekle suçlamasıyla gerçekleşti.

Geçen ay Interpol, uluslararası kolluk kuvvetlerinin Moldovalı yetkilileri Ukraynalı mültecilerin insan kaçakçılığı ve diğer suçlarla ilgili soruşturmalarda desteklemek için bir ekip gönderdiğini söyledi.

Interpol, Moldova'nın Ukrayna sınırında Rus işgalinden kaçan refakatsiz çocuklar gibi "savunmasız nüfusları avlamak" için bekleyen insan tacirleri ve kaçakçılarına ilişkin raporlar aldığını söyledi.

4,1 milyondan fazla mülteci, çoğunluğu sınırı geçerek Polonya'ya, yaklaşık 2,4 milyon olmak üzere Ukrayna'dan kaçtı. Avrupa'da sınırları geçme kolaylığı sağlayan Schengen bölgesinin bir üyesi olduğu için Polonya'dan kaç mültecinin başka ülkelere geçtiği bilinmiyor.

386.000 mülteci daha Macaristan'a kaçarken, 298,00'ü de Ukrayna'dan Slovakya'ya geçti ve her ikisi de Schengen bölgesi üyesi. Yaklaşık 636.000 mülteci Romanya'ya kaçtı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Pazar günü bir rapor yayınladı ve uluslararası sivil toplum örgütünün, 27 Şubat ile 14 Mart tarihleri ​​arasında Ukrayna'nın işgal altındaki Çernihiv, Harkov ve Kiev bölgelerinde Rus askeri güçlerinin sivillere karşı savaş suçu işlediği vakalarını belgelediği bir rapor yayınladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre, "Bunlar arasında tekrarlanan bir tecavüz vakası, biri altı erkek, diğeri bir erkek olmak üzere iki yargısız infaz ve diğer yasadışı şiddet ve sivillere yönelik tehditler yer alıyor."

"Askerler ayrıca yiyecek, giyecek ve yakacak odun da dahil olmak üzere sivil mülkün yağmalanmasına da karıştı. Bu ihlalleri gerçekleştirenler savaş suçlarından sorumludur."

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın Pazar günü Rusya'yı suçladığı iddia edilen infazlardan önce, Rus kuvvetlerinin daha önce 4 Mart'ta Bucha'da beş kişiyi infaz ettiğini söyledi.

Örgüte göre, "Bir tanık İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne askerlerin beş adamı yol kenarında diz çökmeye zorladığını, tişörtlerini başlarına çektiklerini ve adamlardan birini kafasının arkasından vurduklarını söyledi."

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet