ABD, Demokrasiyi Baltalamakla Suçlanan Somalili Yetkililere Vize Kısıtlaması Getirdi

Amerika Birleşik Devletleri Cuma günü Somalili yetkililerin ve diğer kişilerin ABD'ye seyahat etmelerini yasakladı ve onları Somali'deki "demokratik süreci baltalamakla" suçladı.

27 Şubat 2022 10:00 Gündem
ABD, Demokrasiyi Baltalamakla Suçlanan Somalili Yetkililere Vize Kısıtlaması Getirdi

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Somali'nin Cuma günü tamamlanması nedeniyle 15 Mart parlamento seçimlerine geri itilmesinin ardından ABD'nin vize yasağı getirdiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir bildiride Blinken, "Artık bu politika kapsamında bir dizi Somalili yetkiliye ve diğer kişilere, engelleme eylemlerinden dolayı hesap verebilirliği teşvik etmek için vize kısıtlamaları uyguluyoruz." Dedi.

Cumhurbaşkanı Mohamed Abdullahi Mohamed ile Başbakan Muhammed Hüseyin Roble arasındaki güç mücadelesinde defalarca tekrarlanan uzun bir seçim sürecine yakalanan Somali'de 30 yıldır hiçbir merkezi hükümet geniş yetkiye sahip değil.

Kasım ayında başlayan parlamento seçimleri, alt meclisin 275 üyesini seçen ve daha sonra henüz belirlenmemiş bir tarihte yeni bir başkan seçen klan yaşlılarını içeren dolaylı bir süreçtir.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden alınan veriler, Somali'de 4,3 milyon insanın kuraklıktan etkilendiğini ve bunun sonucunda 271.000 kişinin yerinden edildiğini gösteriyor.

Başkent Mogadişu'da ve Somali'nin başka yerlerinde sık sık silahlı ve bombalı saldırılar düzenleyen El Kaide bağlantılı El Şebab grubu da seçimlere engel oldu.

Şubat ayı ortalarında Mogadişu'da seçim delegeleriyle dolu bir minibüsü hedef alan intihar bombacısı en az altı kişiyi öldürdü. Delegeler zarar görmedi.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet