AB, Çin tükürüğünden zarar gören Litvanyalı firmalara yardımı kabul etti

AB 26 Nisan Salı günü, Çin'in Tayvan üzerindeki "ayrımcı" ticaret engellerinden etkilenen Litvanyalı şirketlere devlet yardımını onayladı.

27 Nisan 2022 11:00 Gündem
AB, Çin tükürüğünden zarar gören Litvanyalı firmalara yardımı kabul etti

Tayvan'ın Vilnius'ta fiili bir büyükelçilik açmasına izin verilmesinin ardından Litvanya, Çin'den sert bir misilleme aldı. Pekin, adanın iddia edilen egemenliğine yönelik herhangi bir uluslararası desteği kararlı bir şekilde reddediyor.

Avrupa Komisyonu, "Çin'in Litvanya üzerindeki ayrımcı ticaret kısıtlamalarından kaynaklanan istisnai durumlar" için 130 milyon avro (190,80 milyon ABD Doları) mali desteği onayladığını söyledi.

AB, Litvanya'nın Pekin'den gelen ticaret baskısının kurbanı olduğunu ve konuyu Dünya Ticaret Örgütü'ne götürdüğünü iddia ediyor.

Litvanya'nın Çin ile savaşı, Tayvan'dan Vilnius'ta yeni açılan bir misyonun, Pekin'i yatıştırmak için yaygın bir uygulama olduğu gibi, sadece başkenti Taipei yerine açıkça kendi kendini yöneten demokratik adaya atıfta bulunmasıyla başladı.

Misilleme olarak, Pekin diplomatik bağları düşürdü ve Litvanya'nın ihracatı Çin sınırında durduruldu ve Avrupalı ​​ihracatçıların Pekin müşterileri tarafından ülkeyle tüm bağlarını kesmeleri konusunda uyarıldığına dair yaygın haberler yayınlandı.

Pekin, Tayvan'ın kendi toprakları olduğunu iddia ediyor, ancak Tayvanlıların çoğunluğu Çin yönetimini istemiyor.

Brüksel ve Pekin arasındaki ilişkiler, uzun süredir müzakere edilen bir yatırım anlaşmasının onaylanamamasının ardından Avrupa'nın Çin'deki Uygur azınlığın kötü durumuna ilişkin endişelerinin ateşlediği bir dizi baştan sona yaptırımların ardından düşük bir noktada.

AB ayrıca Çin'in Ukrayna'nın işgali konusunda Rusya'ya yönelik belirsiz duruşundan rahatsız ve Pekin'i Başkan Vladimir Putin'in savaşına daha açık bir şekilde karşı çıkmaya çağırdı.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet